– Dersom dette ikke blir definert som et problem og grepet fatt i på et tidlig stadium, vil status i løpet av få år kunne være den samme i Bergen som i Oslo, sier kommunikasjonssjef i Bjørn Rydmark, i Oslo T-bane.

LESERNE DISKUTERER BYBANEHÆRVERKET HER.

BA skrev i går om bybanekontoret på Kronstad som ble ramponert natt til fredag. Dette er ikke første gang byggeplassene langs bybanen har vært utsatt for hærverk. Taggere har allerede satt sitt merke på en stor del av de 400 strømstolpene som er satt opp langs bybanetraseen.

TA ANSVAR: – Her må alle ta ansvar og si tydelig i fra at denne typen oppførsel vil vi ikke ha noe av i byen vår, sier Rydmark, som et råd til bergenserne.

– De siste årene har vi praktisert en nulltoleranse overfor hærverk og tagging. Vi kjører en linje på at all tagging skal være borte innen 24 timer. Men slike tiltak nytter lite så lenge ikke Oslo kommunen internt blir enig om hvordan dette skal håndteres, sier Rydmark.

NYE VOGNER: Etter at T-banen i Oslo fikk nye vogner har tagging tatt seg kraftig opp. Samtidig har det blitt mindre av det ordinære hærverket.

– I dag er det først og fremst tagging og den type hærverk som koster oss dyrt. For tre-fire år siden var det mer ren hærverksproblematikk, det er det blitt mindre av etter at de nye vognene kom, sier Rydmark.

Han har flere innspill til hvordan man kan håndtere hærverksutfordringene i Bergen.

– De som blir tatt må følges opp på en fornuftig måte i rettsvesenet. Straffenivået er jeg ikke den rette til å uttale meg om, men det må i hvert fall ikke bli slik at de som blir tatt får et klapp på skulderen så er det ut igjen, sier Rydmark.

UTLANDET: Han anbefaler de som skal drifte Bybanen om å lære av Stockholm.

– Her har man begynt å få bukt med problemet. Det samme har man i New York og langt på vei London også.

Kommunikasjonssjefen er svært skeptisk til all form for legitimering av tagging og graffiti som kunstform. Han er svært kritisk til lovlige graffitivegger, slik som det blant annet finnes bak Sentralbadet i Bergen.

– Slike vegger er en yngleplass for pøblene. De bruker slike vegger til å trene seg.

SI DIN MENING OM SAKEN.