SISTE: Bybanen på en voll

SLIK? – Det er like stor sannsynlighet for at dette blir realiteten, som de drømmebildene vi har blitt foret med i åresvis, skriver Stiftelsen Bryggen.

SLIK? – Det er like stor sannsynlighet for at dette blir realiteten, som de drømmebildene vi har blitt foret med i åresvis, skriver Stiftelsen Bryggen.

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Bildet av Bybanen langs Bryggen – oppå en voll – har gått sin seiersgang på sosiale medier. Nå reagerer politikere og fagfolk på Stiftelsen Bryggens siste sjokkbilde.

DEL

BA fikk bildene, der Bybanen troner på det som mest av alt ligner toppen av en vollgrav foran Bryggen, torsdag denne uken. Avsender var Agathe Hoff, som jobber som restaureringsarkitekt ved Stiftelsen Bryggen.

Like i etterkant har bildene blitt delt på Facebook av de to svært populære og åpne sidene «Bryggens Venner» og «Nei til Bybanen over Bryggen». Sistnevnte side har like under 9000 følgere, mens Bryggens Venner har litt over 6000 følgere.

– Vi har hele tiden påstått at illustrasjonene som produseres av Bybanealliansen, Norconsult, Bergens Tidende og andre aktører for Bryggen-alternativet er direkte feilaktige og ikke representerer virkeligheten, skriver de anonyme folkene bak siden «Nei til Bybanen over Bryggen».

Les også: De tre bybane-opprørerene ble stående alene i Arbeiderpartiet

Mange tror på dem

OG SLIK? – Det er lite sannsynlig at en bane langs Bryggen (lengre ute i Vågen) kan anlegges under kote 2,6 til 2,7, mener stiftelsen.

OG SLIK? – Det er lite sannsynlig at en bane langs Bryggen (lengre ute i Vågen) kan anlegges under kote 2,6 til 2,7, mener stiftelsen.

Innleggene med de nye bybanetegningene er delt av et hopetall mennesker, og mange av de flere hundre som har kommentert bildet uttrykker sjokk og vantro over at kommunen har tenkt å rasere Bryggen på denne måten.

Men i løpet av helgen har også fagfolk og politikere tatt til motmæle. Mette Svanes, som er etatssjef for plan- og geodata og således den faglig ansvarlige for planleggingen av Bybanen til Åsane, skriver på Facebook at «meningsbrytning og ulike standpunkter er bra! Men feilinformasjon er trist».

Bybanen til Åsane

Onsdag vil bystyret, med et flertall utgått av partiene KrF, Venstre, Sv og Ap vedta at Bybanen skal gå langs Bryggen, og at Bryggen skal gjøres bilfri.

Bystyret vedtar også at det skal arrangeres arkitekt- og designkonkurranse for utforming av området Torget – Vetrlidsalmenning – Finnegårdsgaten – Bryggen.

I tillegg skal det utredes et underjordisk stopp ved Rothaugen, og tunnelltrasé frem til Amalie Skrams veg.

Opposisjonen (Rødt, Sp, MDG, Frp og Høyre) har varslet et helhetlig motforslag.

– Ikke la deg lure av feilinformasjon som spres med bilder av bybane på en voll, skriver hun på siden «Nei til Bybanen over Bryggen».

Svanes oppfordrer folk til å lese de offisielle utredningene som er å finne på nettet.

Eirik Glambæk Bøe, kjent fra bandet Kings of Convenience, er også utdannet arkitekturpsykolog. Han sitter Rådet for byforming og arkitektur og tar også til motmæle.

– Tegningen er svært misvisende. Det skal ikke bygges en bratt kant. Byrommet er 40-50 meter bredt. Det vil kun bli en svak skråning, og dessuten er oppbyggingen laget som vern mot stormflo, noe Bryggen uansett kommer til å trenge, mener han.

Les også: Starter opp med bybane til Birkelandsskiftet i august

Skal bli bilfri

Stiftelsen Bryggen har også fått plass til en bil på skinnetraseen. Glambæk Bøe minner også om at bystyret onsdag vedtar at Bryggen skal bilfri.

«Og det kommer neppe gjerder», legger han til.

Av de flere hundre som har «likt» innlegget på siden «Nei til Bybane langs Bryggen», finner vi bystyrepolitikerne Jacob Mæhle (H) og Sondre Båtstrand (MDG), samt stortingsvararepresentant og fylkessekretær Charlotte Spurkeland (H).

– Det er trist at folk i Høyre og MDG liker disse innleggene, skriver fylkessekretær Sondre Olsen på Facebook, men legger til at «hvis de tror på tegningene, er det ikke så rart at partiene har de standpunktene».

Venstres gruppeleder Per Arne Larsen skriver om Stiftelsen Bryggen at «hvis de tror på dette selv, at Bybanen skal gå fire meter over havnivå, da synes jeg det er veldig beklagelig».

Larsen forteller at han håper virkelig at det Stiftelsen Bryggen driver med ikke er bevisst feilinformasjon.

Da byutviklingsbyråd Anna Elisa Tryti (Ap) forsøkte å snakke til demonstrantene på Bryggen i februar, ble hun pepet og buet ut. Nå har stiftelsen fått laget nye tegninger, og fagsjefen i Bergen kommune Mette Svanes reagerer.

Da byutviklingsbyråd Anna Elisa Tryti (Ap) forsøkte å snakke til demonstrantene på Bryggen i februar, ble hun pepet og buet ut. Nå har stiftelsen fått laget nye tegninger, og fagsjefen i Bergen kommune Mette Svanes reagerer. Foto:

– Sprer seg som ild i tørt gress

– Men de burde sjekket realitetene før de deler slike bilder. De har nå nesten 200 delinger av disse illustrasjonene. Slik feilinformasjon sprer seg som ild i tørt gress og skaper mye unødvendig sinne, mener han.

BA var i kontakt med administrator av siden «Nei til Bybanen over Bryggen». Vedkommende ville ikke kommentere tegningene de har lagt ut.

– Vi har fått dem av Stiftelsen Bryggen. De kan sikkert svare på eventuelle spørsmål. Lykke til, skriver de tilbake.

Spørsmålet om hvem som står bak siden, blir ikke besvart. I mailen fra Stiftelsen Bryggen der bildene er lagt ved skriver Agathe Hoff at realitetene ikke er ordentlig utredet.

De mener at det ligger i kortene at bybane-traseen på sikt må heves til fire meter over havet, og at det er derfor traseen må legges oppå denne vollen.

Fagetaten i kommunen mener at det holder fint at traseen ligger to meter over havet. Da vil Bybanen statistisk sett måtte stoppe for springflo en (1) gang i løpet av de hundre årene fra år 2050 til 2150.

BA fikk ikke tak i stiftelsens Agathe Hoff lørdag.

Artikkeltags