– Skift navn på bybanestoppet!

VIlvite-senteret vil bytte navn på bybanestoppet Florida.

VIlvite-senteret vil bytte navn på bybanestoppet Florida. Foto:

Artikkelen er over 8 år gammel

En «grønnskolling» på Møhlenpris vil forandre ett 250 år gammel bergensnavn.

DEL

Dette Bybane-stoppet bør endre navn, mener ledelsen i VilVite-senteret.

Det bør ikke hete Florida men Vilvite.

Nå har de sendt brev til Bergen kommune med forespørsel om navneskifte.

– Det startet med at vi kontaktet Bybanen før byggestart fordi vi ønsket at stoppet skulle hete VilVite. De fortalte oss at det var bydelsstyrene som bestemte holdeplassnavnene. Jeg tok kontakt med bydelsstyret i Bergenhus, men det hele kokte litt bort i kålen, sier administrerende direktør ved VilVite-senteret, Svein Anders Dahl.

Nå har VilVite-senteret tatt kontakt med kommunen for å prøve å forandre navnet på bybanestoppet ved Florida.

– Det irriterer meg litt at de døpte bybanestoppet Florida, for jeg føler vi er blitt et landemerke i dette området. Bybanen er et moderne fremkomstmiddel, og derfor synes jeg de burde valgt et fremtidsrettet navn, mener Dahl.

FORELDET

Dahl mener Florida er et navn som ikke lenger er tydelig i bybildet. Han tror navnet er foreldet, og at flere kjenner til VilVite.

– Vi har gjort en kjennskapsundersøkelse der det kom frem at 92 prosent av de spurte over 18 år kjenner til VilVite. Samtidig driver vi ikke-kommersiell virksomhet hvor målet er å fremme teknologi og naturvitenskap, sier den administrerende direktøren på VilVite.

Han håper navnevalget kommer opp til diskusjon, men at han ikke har god greie på slike prosesser.

– Jeg vet ikke om vi får endret navnet, men jeg tok byrådslederen på alvor da hun ba meg sende et brev, forteller han og ler.

– KREATIVT

Leder for bydelsstyret i Bergenhus, Asle Wingsternes, synes navneforslaget er kreativt, men at Florida ikke bør gå i glemmeboken.

– Da vi valgte navnet, var det fordi det er det mest nærliggende stedet, og det er det som er kjent. VilVite vil ha alt å vinne på dette, men jeg tror bergenserne har godt av å bli minnet på sin historie, sier Wingsternes.

Han sier at de vil ta opp saken hvis byrådet velger å ta stilling til brevet.

– Spørsmålet er jo om vi i det hele tatt får lov å ta det opp, sier Wingsternes med referanse til at bydelsstyrene skal legges ned.

SUPPEGJØKER

Byhistoriker Jo Gjerstad slakter forslaget om å endre Florida-navnet.

– Det er ekstremt historieløst å gå inn for å endre et navn som har eksistert i over 250 år, sier Jo Gjerstad, byhistoriker i Bergen.

Han reagerer kraftig på at VilVite ønsker å skifte navnet på Bybanestoppet.

– Florida har vært et begrep blant bergenserne i mer enn tolv generasjoner, og alle vet hvor det er, sier han.

Gjerstad er ikke nådig i karakteristikken av senteret som ønsker å få frem sitt eget merkenavn.

– De er noen suppegjøker, som kan dra dit pepperen gror, tordner han.

Gjerstad peker på at Florida-navnet kommer fra en ung tysker ved navnet Fredrik Fosswinkel, som kom til Bergen rundt 1750 og giftet seg rik. Navnet kommer fra et lyststed han laget til på en halvøy i Store Lungegårdsvann. Florida skal være oppkalt etter den amerikanske delstaten ved samme navn. Fosswinkel skal ifølge Gjerstad også stå bak navnet Nygård.

– VilVite må kunne markedsføre seg på en annen måte.

Artikkeltags