– At kommunen innfører datokjøring er et stort problem for mange av våre pasienter. Vi har pasienter som har ventet i flere måneder på time hos oss, og nå kan de ikke komme på grunn av datokjøring, forteller hjerte- og lungespesialist Grzegorz Gradek vedHjerte- og Lungesenteret i Bergen.

Han forteller at han har pasienter som ikke har mulighet for å møte på sine oppsatte timer fordi de ikke får bruke bilen. Mange av hans pasienter er alvorlig syke, og har ventet i opptil seks måneder på time hos han.

Dersom pasientene ikke møter, mister de timen og må igjen vente lenge på ny. Mange av pasientene har ikke mulighet til å reise kollektivt.

– Vi hadde et eldre ektepar i går, og de måtte ta taxi frem og tilbake. Prisen endte på mange hundre kroner per vei, og dette er ikke penger de får refundert. Det synes jeg ikke er riktig, sier Gradek.

Ikke innenfor unntakene

BA skrev onsdag en artikkel om vanlige spørsmål bergenserne lurte på i forhold til datokjøring. Der kom følgende svar med tanke på legetimer: Så lenge det ikke er pasientreise eller livsviktig transport kommer ikke dette innenfor unntakene.

Gradek etterlyser bedre og mer varige alternativer for en renere byluft. Samtidig etterlyser han dokumentert effekt på at datokjøring fungerer.

– Alle vil vi ha renere byluft, det er det jo ingen tvil om. Spesielt lungesyke blir plaget av dette. Det er ikke sånn at jeg er imot ren byluft men i det store bildet tror jeg forurensing fra biler har marginal betydning. Vi er nødt til å etterlyse tiltak med varig og dokumentert effekt, sier Gradek.

Ønsker å kartlegge effekt

Ifølge helsevernetaten finnes det foreløpig ingen tall på at datokjøring fungerer som et tiltak for bedre luftkvalitet, men dette er noe de ønsker å kartlegge.

– Vi vil gjøre en sammenligning før og etter tiltakene ble innført, men det er ingen tvil om at bilkjøring helt klart bidrar til dårlig luftkvalitet i Bergen. Dette gjelder spesielt dieselbiler som har høyt utslipp av nitrogendioksid, forteller Per Fauske fra Helsevernetaten i Bergen kommune.

Vil iverksette langsiktige tiltak

Klimabyråd Julie Andersland er enig i at det vil være naturlig å ha en evaluering av virkningen av datokjøringen i etterkant og at det er viktig å iverksette langsiktige tiltak for renere byluft.

– Det viktigste vi kan gjøre er å iverksette langsiktige tiltak som kan være gode. Vi må ha mindre utslipp generelt og disse tiltakene er noe som må komme over tid. Det vil blant annet komme tidsdifferensierte bompenger fra og med første februar. Det viktige er å få til en pakkepolitikk med diverse langsiktige løsninger som gjør at vi ikke i like stor grad trenger akuttiltak som datokjøring.