Martine Rathe (20) kjører i byen med god samvittighet mandag, hun har nemlig elbil.

– For min del spiller ikke datokjøring så stor rolle siden jeg kjører elbil, men det er helt sikkert kjedelig for dem som har bil og ikke får kjørt til og fra jobb. Jeg hadde helt sikkert blitt litt sint om jeg ikke fikk kjøre bilen min, men det slipper jeg å tenke på, forteller Rathe.

Les også: – Temperaturene faller igjen

Hun sier at det ikke er alltid hun er like fornøyd med bilen, men at den i dag er spesielt god å ha.

Truls Bjerkelund (90) synes det største problemet er alle dieselbiler, og at han på grunn av det synes datokjøring kan være fornuftig.

– Datokjøring er vel kanskje fornuftig, men problemet i Bergen er at det er altfor mange dieselbiler. Dieselbilene spyr ut altfor mye skit ut i luften. Derfor har jeg kjøpt hybrid og har kjørt hybrid i mange år. Diesel er noe drit, og det er alt jeg har å si om den saken, sier Bjerkelund.

– Bare tull i dag

Andreas Iversen (64) er ikke enig med Bjerkelund og synes det er tull med datokjøring mandag når det har vært væromslag.

– I dag er datokjøring bare tull. Det er mildvær og vind. Jeg tenker på dem som har problemer, jeg har det ikke, men jeg synes ideen er feil. I dag er det både plussgrader og vind og dårlig luftkvalitet er overhodet ikke et problem. Nå er det bare treghet i systemet. Jeg kan ikke se annen grunn til at ikke de kjører i dag, annet enn at de ikke våget å ta beslutningen i går.

Les også: Det blir datokjøring likevel

– Må gjøre det vi kan

Tone Boska (46) synes datokjøring er et bra tiltak for bedre byluft. Hun mener til og med at det er noe hun kunne vent seg til.

– Jeg synes det er helt fint at det er datokjøring i dag. Jeg tenker at jeg godt kunne vendt meg til det. Vi er nødt til å ha noe renere luft i denne byen her. Så da må vi gjøre det vi kan, sier Boska.

Helge Kråkenes (67) er pensjonist og er i sentrum for å kjøre sin kone til kiropraktor. Han har heldigvis riktig nummerskilt og kunne derfor kjøre henne i morgentimene. Han forteller at han som regel ikke blir berørt av datokjøring, men har forståelse for at yrkesaktive ser på datokjøring som et problem.

– Du kan jo ikke kjøre fra Fyllingsdalen til Åsane, så de burde nok tenkt litt på gjennomkjøringen der oppe, kanskje den kunne vært åpent. Men å ikke kjøre i bykjernen og på Danmarks plass, som er mest forurenset, det forstår jeg. Så de kunne begrenset det litt.

Politiet følger med

Torsdag morgen hadde politiet storkontroll ved Bontelabo og ni bilister fikk forenklet forelegg for å bryte restriksjonene.

Politiførstebetjent ved trafikkseksjonen, Lars Reme, forklarer at det så langt er 16 personer som er blitt bøtelagt for å ikke følge reglene for datokjøring.

– Vi har ikke fått registrert fra mandagen ennå, så det kan være flere, sier Reme.

Han påpeker at politiet også har andre ting å kontrollere og derfor ikke kan ha fullt fokus på datokjøring til enhver tid.

– Men vi følger med. Så langt synes jeg det virker som bilistene følger restriksjonene greit. Svært mange av dem som er blitt stoppet fordi de kjører på feil dato, har gyldige grunner for det. Derfor ser det nok langt verre ut enn det egentlig er, sier Reme til BA.