Onsdag innførte byrådet i Bergen såkalt datokjøring. Årsaken er den dårlige luftkvaliteten i byen, kombinert med prognoser om mer kaldt og klart vær den neste dagene.

LES MER: De vanligste spørsmålene om datokjøring

Tall fra bomringen viser at trafikken i ettermiddagsrushet gikk ned med 13 prosent. 

Det er en rekke unntak fra kjøreforbudet, blant annet får biler som brukes til næring og biler med tre eller flere personer i, lov til å kjøre uansett.

Politiet i Bergen hadde onsdag kveld imidlertid ikke bøtelagt noen for brudd på datokjøringen.

– Vår hovedinntrykk er at de fleste følger den midlertidige reguleringen. Vi vurderer fortløpende i fortsettelsen om det er en hensiktsmessig å reagere med gebyrer, sier Atle Heradstveit i politiet til BA.

LES MER: Slik klarer du deg uten bilen - og disse får kjøre uansett

SE OGSÅ: Her står taxiene på tomgang

SE MER: Fem spesielle datokjøringsproblemer: – Hva skal vi gjøre hvis...? 

Torsdag blir det storkontroll av bilskilt og piggdekkgebyr i Bergen. Felleskontrollen skal være et samarbeid mellom Statens vegvesen, trafikketaten og politiet.

Det var BT som først skrev om storkontrollen.

Datokjøring i Bergen - dette gjelder

Byrådet har tirsdag 5. januar fattet vedtak om å innføre datokjøring innenfor ytre bompengering i Bergen. Datokjøringen gjelder fra onsdag 6. januar kl. 06.00 til tirsdag 12. januar kl. 2200, eller til faren for overskridelser er over. Det var ingen datokjøring i helgen.

Personbiler med nummerskilt som ender på partall, kan kjøre på partallsdager, altså tirsdag denne uken. Biler med skilt som ender på oddetall, kan kjøre mandag og onsdag.

(Partall er 0,2,4,6,8, oddetall er 1,3,5,7 og 9.)

Det er ikke datokjøring om natten mellom klokken 22 og 06.

Biler med tre eller flere personer får lov til å kjøre alle dager.

 Kjøring knyttet til liv og helse, samt elbiler, hybridbiler, kjøretøy benyttet til næringsvirksomhet eller offentlig tjeneste, utrykningskjøretøy, pasienttransport og biler som brukes av funksjonshemmede er også unntatt fra datokjøringen.

De neste dagene styrkes busstilbudet ytterligere for å gi bedre kapasitet.

Her kan du lese hele vedtaket fra Bergen kommune.

Vedtaket om datokjøring er gjort i tråd med forskrift om midlertidige trafikkregulerende tiltak. Du kan lese hele forskriften her.

Kilde: Bergen kommune