Byrådet møttes i formiddag for å avgjøre om det blir datokjøring også de neste dagene.

Byrådet har tirsdag ettermiddag besluttet at datokjøringen innenfor den ytre bompengeringen i Bergen ikke skal videreføres på onsdag.

Tiltaket avsluttes derfor klokken tirsdag kveld klokken 22.00.

Les også: Meteorologen: – Nå blir trolig luftkvaliteten bli bedre

Tirsdag viste målingene rødt nivå for NO2 på Danmarksplass, men fra onsdag morgen melder Meteorologisk institutt om lite luftforurensing grunnet nedbør, vind og høyere temperaturer, ifølge en pressemelding fra kommunen.

– Jeg vil takke alle bergenserne for den dugnadsånden de har vist den siste uken. Jeg vet at datokjøring har gjort hverdagen vanskeligere for mange, og innbyggerne i Bergen har gjort en stor innsats, sier byrådsleder Harald Schjelderup.

Dårlig luft tirsdag

Tirsdag kan biler med nummerskilt som ender på partall kjøre.

Tirsdag formiddag viste markøren på Danmarks plass rødt nivå for NOX, noe som indikerer at luftkvaliteten utgjør en betydelig helserisiko.

Ved rådhuset viste markøren oransje nivå, som betyr moderat helserisiko.

Les også: Fem spesielle datokjøringsproblemer: – Hva skal vi gjøre hvis ...?

Det finnes en rekke unntak for datokjøringen (se faktaboks nederst). Boten for å kjøre med feil skilt er 1500 kroner.

Dette er den femte dagen med datokjøring i Bergen i år.

– Flere tusen lot bilen stå

Biltrafikken gjennom bompengeringen skal ha gått en del ned som følge av datokjøringen, og flere tusen bergensere lot bilen stå, ifølge pressemeldingen.

Dette til tross for at det denne gangen var flere unntak fra datokjøring enn da det ble innført forrige gang (2010).

– Datokjøring er ikke et ideelt virkemiddel, men vi ser at det har hatt effekt på trafikken. Samtidig er vi tydelige på at bedre kollektivtilbud og miljøvennlig byutvikling er løsningen på lengre sikt, sier klimabyråd Julie Andersland (V).

Videre i pressemeldingen skriver byrådet at de i løpet av våren vil vurdere andre tiltak som kan erstatte datokjøring, herunder midlertidig høyere bompenger i rushtiden, samt begrensninger for dieselbiler.

Les også: Derfor fører inversjon til høy luftforurensing

De melder også at det jobbes med å få panteordningen for gamle vedovner på plass så raskt som mulig.

– Det viktigste er at vi jobber sammen for å gjøre byluften bedre permanent. Men strakstiltak er nødvendige, og jeg er veldig glad for at bergenserne stilte opp, understreker Andersland.