Det er iverksatt omfattende tiltak i Bergen for å forhindre luftforurensing i den kalde og stillestående luften.

Torsdag er det bare kjøretøy med skilt som ender på oddetall som kan kjøre innenfor ytre bompengering i Bergen.

Torsdag formiddag viser måleren på Danmarks plass rødt nivå av NOX. Det vil si at luften utgjør en betydelig helserisiko.

Storkontroll

Torsdag klokken 09 startet en storkontroll av bilskilt og piggdekkgebyr i Bergen.

Ved 13-tiden opplyser politiet at totalt åtte har fått bot for datokjøring. Det er også to forelegg for håndholdt mobil.

– Dette har gått forbausende bra. Jeg er nesten litt overrasket, sier Atle Heradstveit, leder for politiets trafikkseksjon.

Kontrollen er et samarbeid mellom Statens vegvesen, trafikketaten og politiet.

Boten for å kjøre med feil skilt er 1500 kroner. Har man ikke betalt piggdekkgebyret risikerer man en bot på 750 kroner.

Ved 1030-tiden hadde totalt 308 biler passert sjekkstedet.

En av bilistene som kjørte med partallskilt, og dermed fikk bot, tok det hele med et smil:

– Dette må vi bare tåle, smilte hun.

– Lønner seg å følge reglene

Atle Heradstveit, leder for politiets trafikkseksjon, forteller klokken 10 at fire bilister har fått bot så langt.

Han sier han forventer at folk følger kommunens regulering og lar bilen stå, men vedgår at han også regner med at noen vil forsøke å snike seg til en kjøretur.

– At det blir noen, det tror jeg nok. Så realistisk er jeg, sier han, og presiserer at folk ikke må tro de slipper unna om de kjører i sentrum uten å passere et kontrollpunkt.

– Nå har vi to patruljer ute ved kontrollpunktet. Men så er det jo det at politiet også kjører rundt, og en må skille mellom organisert kontroll og overvåking. Det kan ligge en politibil bak deg som stopper deg og gir deg gebyr, så du må ikke passere en kontroll for å få skriftlig reaksjon, sier han.

– Det skal lønne seg å følge reglene.

Unntak

Det er en rekke unntak fra kjøreforbudet, blant annet får biler som brukes til næring og biler med tre eller flere personer i, lov til å kjøre.

Onsdag var første dag med datokjøring i Bergen. Da ble det ikke delt ut noen bøter.

– Mindre trafikk

Veitrafikksentralen melder om mindre trafikk enn vanlig på innfartsårene torsdag morgen.

– Det er svært lite trafikk fra Åsane og inn mot Bergen på E 39. Det ser ut som det er merkbart mindre enn det var i går også, sier trafikkoperatør Jan Marøy ved Veitrafikksentralen til BA torsdag morgen.

Kartet oppdaterer seg hele tiden. Mørkerødt betyr kork. Grønt, på andre siden av skalaen, betyr fin flyt. Bruk zoom-knappen til å se hvordan det står til i ditt område.