Det sa Roger Valhammer (Ap) på pressekonferansen på rådhuset i Bergen fredag kveld. Like etter varslet han at han og byrådet vil gå av.

Valhammer vil heller ikke stille til valg for Arbeiderpartiet neste år.

Byrådet vil fratre på neste bystyremøte, 26. oktober.

– Jeg står her i kveld på grunn av en liten syv år gammel gutt som ble mishandlet av sin egen far, startet Valhammer pressekonferansen med.

Preget av stunden

Det var en tydelig preget byrådsleder som møtte pressen.

– Tillit kan mistes og tillit kan gjenvinnes. Men når jeg skal ta dette ansvaret, ønsker jeg å ta det fullt og helt, sier Valhammer.

Bakteppet er at kommunen har sviktet en syv år gammel gutt som ble funnet mishandlet i sin egen seng.

Et søskenpar ble også sviktet i oppfølgingen fra barnevernet. Et av barna endte opp underernært, og ble lagt inn på Haukeland sykehus i ti dager.

– Sakene er så grove, alvorlige og grusomme at noen må stå til ansvar. Etatsdirektøren har allerede gått av, og det var riktig. Men det er jeg som har hatt - og som har - ansvaret for det som skjer i Bergen på min vakt.

Kjenner alvoret

Siden det ikke er noe klart parlamentarisk grunnlag, ønsker Valhammer å unngå en karusell hvor byrådet går av og hvor han går på igjen etter kort tid. Han gjør det derfor klart at han ikke kommer til å gå på igjen som byrådsleder i denne perioden.

– Jeg kjenner på alvoret i saken, og jeg ønsker å ta det politiske ansvaret, sier han.

Byen står fremfor en krevende bybanesak, et krevende budsjett og skal rette opp i en krise i barnevernet.

– Vi trenger løsninger som kan stå seg. Derfor velger jeg nå å tre helt til siden, sier Valhammer.

Byrådet kan først gå av på neste bystyremøte, 26. oktober. Først da får ordfører Rune Bakervik offisielt oppdraget med å utnevne et nytt byråd.

Men allerede neste uke vil han diskutere den politiske situasjonen med de andre partiene.

Torsdag gikk et flertall bestående av 37 av de 67 representantene inn for å fremme mistillit mot byrådslederen, som følge av krisen i barnevernet.