Gå til sidens hovedinnhold

Byrådet ønsker å bistå til jødisk samlingslokale i Bergen

Artikkelen er over 1 år gammel

– Mennesker i Bergen skal ikke måtte møtes i skjul, av frykt for antisemittisme og diskriminering, sa Roger Valhammer fra bystyrets talerstol.

Før jul skrev BA om hvordan bergenske jøder av økonomiske og sikkerhetsmessige årsaker møtes på hemmelig adresse.

I onsdagens bystyremøte utfordret Joel Ystebø (KrF) byrådet på tematikken.

– Vil man gå i dialog med det jødiske miljøet, for å finne ordninger for vakthold og egnede samlingslokaler for det jødiske miljøet i Bergen? spurte han byrådsleder Roger Valhammer (Ap).

Artikkelen fortsetter under


– Svaret er ja

Valhammer understreket i sitt svar at Bergen skal være en demokratisk og liberal by, og at noen grupper er særlig utsatte.

– Vi vet at antisemittismen øker. Jøde er et vanlig skjellsord i Norge, og byrådet ønsker aktivt å motarbeide antisemittiske holdninger i Bergen. Mennesker i Bergen skal ikke måtte møtes i skjul, av frykt for antisemittisme og diskriminering, sa Valhammer.

I byrådets politiske plattform slås det fast at kommunen i større grad enn tidligere skal bidra til å hjelpe med lokaler og fasiliteter til minoriteters trossamfunn, blant annet ved å gjøre kommunale bygg tilgjengelig.

– I denne saken er svaret på spørsmålet ja. Vi vil gå i dialog med det jødiske miljøet for å se hvordan vi kan bistå, sa Valhammer fra talerstolen.

Les også

Barnefamilier frykter for sikkerheten: Jøder i Bergen møtes i hemmelighet

I dialog med politiet

Byrådslederen poengterte videre at det er politiet som har primæroppgaven med å sikre befolkningen.

– Vi har innledet dialogen med politiet om dette spørsmålet, og jeg vil følge opp den dialogen gjennom våre kontaktpunkter fremover, lovet Valhammer, og avsluttet:

– Bergen skal være en trygg by for alle.

Les også

Jødiske Alexandra ble adoptert inn i troen

Positiv respons

Lederskikkelser i det jødiske miljøet gledet seg over initiativet fra KrF, da Ystebø fortalte om det i forrige uke.

– Jeg er veldig positiv. Å finne et permanent sted for oss har vært et stort mål for meg i mange år. Noen drømmer om et eget hus, men om vi i hvert fall hadde faste lokaler ville det vært en god start, sa Yaacov Abuhatzera (43).

– Vi ville ha brukt det til arrangementer i forbindelse med de jødiske helligdagene, som det er mange av, hatt kurs i hebraisk på søndager, og laget kosher-mat sammen på fredager. Det kunne også vært et sted for skoleklasser og andre interesserte besøkte for å lære om jødisk religion og kultur, supplerte Ester Tysse (40).

Tips oss om tro

BA ønsker tips til saker rundt trosmiljøene i Bergen og omegn. Enten det er nyheter, personlige historier, positive, problematiske, store eller nære ting ønsker vi innspill til saker.

Tips BA på e-post tro@ba.no. Har du en video kan du laste den opp her.

Legg gjerne ved navn og telefonnummer når du sender tips til oss. Alle henvendelser blir behandlet konfidensielt.

Kommentarer til denne saken