Byrådsleder Roger Valhammer skal selv tidlig opp for å være med i BAs maratonsending sammen med ordfører Marte Mjøs Persen.

– Jeg gleder meg veldig til å feire 17. mai sammen med min kone og min datter i nabolaget vårt, selv om det blir i mindre skala. Jeg kommer virkelig til å savne å gå i hovedprosesjonen og være del av et fantastisk folkeliv. Så tyder værmeldingen på at jeg kommer til å savne våren, skriver han i en e-post til BA.

Hans klare oppfordring til bergenserne som gleder seg til 17. mai-feiringen er:

– Det er å feire med måte, lokalt og på en måte som er i tråd med smittevernrådene. Jeg skal innrømme at jeg er litt bekymret for om 17. mai vil bidra til økt smittespredning. Det er også viktig for meg å presisere at vi ikke ønsker at folk skal dra til sentrum for å feire i år.

Nå som vi ikke får møtes på vanlig vis midt i sentrum, tett i tett, sier byrådslederen at det er viktig at vi gjør det nettopp litt annerledes i år, i tråd med smittevernreglene som gjelder.

– Så i år bør feiringen for eksempel skje i nabolaget og bydelen og ikke i sentrum som tradisjonen for mange tilsier, sier Valhammer.

– La kreativiteten blomstre

– Hva er viktig å tenke på når det gjelder årets feiring?

– Smittevernrådene, selvsagt. Men det er fortsatt 17. mai, så mye er tross alt lik. Husk å stryke bunadsskjorten eller finskjorten, heng opp flagget og send noen tanker til dem som kjempet for at vi kan feire nasjonaldagen vår i frihet, selv om det er på en litt annen måte enn hva vi er vant til.

La kreativiteten blomstre, er byrådslederens råd til bergenserne.

– Jeg er sikker på at det blir både alternativ fiskedam, potetløp og 17. mai-prosesjoner i ulikt format innenfor smittevernhensyn i mange nabolag rundt om i Bergen. Jeg tror faktisk det kan bli skikkelig fint også, selv om det er annerledes.

– Hvordan blir 17. mai-feiringen neste år?

– Til neste år håper jeg vi kan feire med brask og bram, slik som vi i Bergen pleier å gjøre. Uten noe form for begrensninger på grunn av smittevern, sier Valhammer, som ønsker alle en god feiring av nasjonaldagen.