Bysykler må gjøres gratis for kollektivreisende

– Det er på tide å knytte bysyklene enda tettere til bybane og buss i Bergen, mener KrFU. FOTO: ANDERS KJØLEN

– Det er på tide å knytte bysyklene enda tettere til bybane og buss i Bergen, mener KrFU. FOTO: ANDERS KJØLEN

Av

At flest mulig velger kollektiv, sykkel og gange fremfor bil, er godt for samfunnet, klima og oss mennesker.

DEL

MeningerBergen har siden juni 2018 hatt bysykler kjørende gjennom bykjernen. Siden har antall brukere, sykler og stasjoner økt betraktelig. Med bysykkel kan du komme deg fra Sandviken eller Laksevåg til Brann Stadion eller Nordnes i løpet av kort tid.

Nå ønsker byrådet å utvide ordningen til flere bydeler. I disse finværsdagene er det også ekstra tydelig hvor populært dette svært miljøvennlige og helsefremmende tiltaket har blitt. Bergen KrFU mener derfor det er på tide å knytte bysykkelen enda tettere til bybane og buss i Bergen.

I dag er det slik at de som kun benytter seg av bysykkelen, kjøper tilgang enten som dagspass eller årsabonnement. Dette er en god ordning som vi ønsker å opprettholde. Men kollektivreisende i Bergen må betale ekstra for å kunne benytte seg av bysykkel i tillegg til bybane og buss.

Vi ønsker at reisende med bybane eller buss, skal ha mulighet til å benytte seg av samme billetten til bruk av bysykkel.

Med dette tiltaket vil personer som allerede besitter en Skyss-billett, heller velge å sykle de kortere distansene fremfor å ta bybane eller buss. Dette vil være både miljøvennlig og ikke minst skape bedre plass for dem som reiser lengre distanser kollektivt. Ettersom byrådet ønsker å utvide bysykkelordningen og sykkelveinettet til å inkludere flere bydeler i Bergen, er dette noe som også vil aktualiseres utenfor Bergen sentrum, der flere kan velge å sykle.

Transportpyramiden er en fremstilling av hvilke reisemåter som er mest hensiktsmessige i et samfunnsperspektiv. Øverst i pyramiden finner vi gående og syklende, deretter kollektivtransport, varebiler og til sist personbil. Ved å gi kollektivreisende gratis tilgang til bysykkelen, vil vi bidra til å flytte reisende høyere opp i pyramiden. At flest mulig velger kollektiv, sykkel og gange fremfor bil, er godt for samfunnet, klima og oss mennesker.

En slik ordning der kollektivreisende får gratis tilgang til bysykkel, vil klart gjøre kollektivtilbudet enda mer attraktivt. Samtidig vil bruken av et svært miljøvennlig og helsefremmende transportmiddel økes ytterligere i byen vår.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags