Nye studenter er kommet til Bergen og fadderuken er godt i gang. Kanskje litt for godt. Selv er jeg fadder ved Universitetet i Bergen i år og ser viktigheten av å følge smittevernrådene, slik at det skal bli en fin og trygg studiestart for alle sammen.

Å være fadder for nye studenter nå har vist seg å være en krevende jobb. Vi må tenke nytt og kreativt når vi skal finne på aktiviteter. På flere skoler er det rekordmange søkere og flere nye studier. Det betyr også store faddergrupper. Enkelte får tildelt opp mot 40 studenter, og må løse dette på en måte som følger smittevernregler. Her trenger vi hjelp fra dere, nye studenter.

Kombinasjonen av altfor store faddergrupper og fint vær i Bergen, resulterer i at folk samler seg utendørs. Dette har ført til at det parallelt med fadderuken har vært mye oppmerksomhet i mediene. Denne har nesten utelukkende vært negativ. Studenter har fått påvist smitte, faddergrupper er satt i karantene og en rekke politikere har tatt til orde for å avlyse. Tirsdag sa byrådsleder Roger Valhammer at det blir bråstopp hvis vi ikke skjerper oss. Det må vi gjøre.

I Røde Kors er det samtidig slik at vi er opptatt av ensomhetsbekjempelse. Ensomhet blant unge kommer høyt i våre undersøkelser. Derfor er den sosiale inngangsporten til studiene viktig. Jeg husker selv hvor viktig fadderuken i fjor var for meg da jeg skulle bli kjent med nye folk. Men selv etter god planlegging ser vi jo at det er utfordrende å gjennomføre fadderuken med godt smittevern. Så hvorfor kan ikke utdanningsinstitusjoner denne høsten heller legge opp til et fadderhalvår?

I stedet for å ha et supertrøkk disse dagene her, kan vi legge opp til en rekke sosiale sammenkomster når regnet kommer og Bergen blir litt tristere enn på disse nydelige sommerdagene. Kanskje er da også smitten i samfunnet på et lavere nivå, slik at vi kan slippe å være så forsiktige som vi må være nå? Jeg har i alle fall bestemt meg for å rekke ut en hånd og bli kjent med minst én ny student i oktober, i november og i desember!

Vi ungdommer må være med på å ta ansvar for at Norge ikke stenges igjen og huske at myndighetenes restriksjoner ikke er på gøy. Hvis det skjer, blir det i alle fall ensomt å være fersk student i Bergen. Vi er nødt til å ta dette på alvor, slik vi gjorde i mars.

Hvis du og din gjeng med nye studiekamerater ser at det er godt over 200 personer samlet, så må dere gå et annet sted. Vi kan ikke ha fest med mange mennesker på små hybler akkurat nå.

Vi må bekjempe korona sammen på en trygg måte. Først da kan vi samles alle sammen i parken, i kollektivet og på utesteder igjen. Jeg gleder meg til fadderhalvåret i Bergen!