Gå til sidens hovedinnhold

Her kommer Høyre-legenden sin avskjedsgave til Bergen

Artikkelen er over 4 år gammel

Eks-byrådsleder Martin Smith-Sivertsen flytter til Oslo, men etterlater seg et enstemmig krav om en turvei rundt hele Løvstakken.

Smith-Sivertsen fleipet med at han fremover risikerer å gå tur i Nordmarka, hvor det er ingen utsikt.

– Og det er litt skremmende, poengterte Høyre-politikeren fra bystyrets talerstol.

I dag, onsdag, foreslo mannen som selv satt som byrådsleder fra 2014 og frem til valgnederlaget i 2015 å bygge en tursti rundt hele Løvstakken.

– Løvstakken er et ualminnelig vakkert fjell. Den kjente tindebestigeren William Cecil Slingsby skal ha uttalt at Løvstakken er det fjellet i Bergen med best utsikt, argumenterte den tidligere byrådslederen med i forslaget sitt.

Er påbegynt

I løpet av det siste tiåret har en bygget turveien Løvstien langs store deler av fjellets østside, mot byen. Snart er det en sammenhengende turvei fra Melkeplassen til Kråkenes.

Smith-Sivertsen vil ha en sammenhengende fjellvei rundt hele fjellet, og spurte om byrådet vil starte opp et slikt reguleringsarbeid.

Historiker og ansvarlig byråd for slike saker, Anna Elisa Tryti, minnet bystyret om at da Laksevåg ble en del av Bergen, ga de fra seg en plan om den «Laksevågske fjellvei».

– Det var en gave som vi på alle måter burde hatt på plass nå i 2017, mener Tryti.

– Jeg oppfatter at dette er et avskjedsønske fra Martin Smith-Sivertsen, et ønske som denne byråden vil ta vare på i respekt for de gode innspill som denne representanten har hatt i byutviklingssaker.

Det var ikke bare Tryti som hilste Smith-Sivertsen med noen hyggelige ord fra talerstolen. Lillian Vangberg fra Ap sa at forslaget er helt etter hennes hjerte, og MDG toppet det hele med å bli i det lyriske hjørnet av forslaget.

– Langsomt går det opp for meg at du er lykkelig fordi du går, skrev Tomas Espedal, sa MDGs Diane Berbain.

– Vi kommer til å huske Smith-Sivertsen for hans gode interpellasjon. Dette betyr mye for en levekårsutsatt bydel og nå håper jeg vi kan møtes på som jeg synes er det fineste fjellet, sa Venstres Åsta Årøen.

Gjett hvem tippoldefaren er

Martin Smith-Sivertsen sin partikollega Asle Wingsternes trakk frem Fjellveien, som Ole Irgens i sin tid etablerte.

– Hvor stor kjærlighet har vi ikke til Fjellveien, kjære bystyre, sa Wingsternes og poengterte at Irgens fikk en vei i Bergen oppkalt etter seg. En vei som han selv bor i, i dag.

Smith Sivertsen takket for mange hyggelige ord til seg selv.

– Og min tippoldefar, Ole Irgens. Det setter jeg stor pris på. Jeg håper virkelig at dette kan bli en realitet i fremtiden.

Tryti sier at tiltaket vil bli et budsjettspørsmål når planene er klare.

– Men representanten Smith-Sivertsen vil helt sikkert kunne få turfølge fra samtlige partier når han i lengsel etter fjellene vender nesen vestover, avsluttet hun.

Forslaget til Smith-Sivertsen ble enstemmig vedtatt. Han flytter til Oslo for å slå følge med kjæresten Karin Hindsbo, som blir ny direktør ved Nasjonalmuseet.

Smith-Sivertsen var Høyres ordførerkandidat på slutten av 1990-tallet, og gjorde comeback i politikken som byens byrådsleder fra 2014-2015. Han er også kjent for hotellsuksessen Citybox, og har gjort seg bemerket som trommeslager i «Alzheimer/Silverspurs» og i nyere tid «Festplassen».


 

Kommentarer til denne saken