Lars Espe var en av Gimles aller beste da de tok sin andre strake sluttspillseier i vår. Året før ble Espe kåret til ligaens beste forsvarsspiller, og han er selvskreven på landslaget.

Når han er skadefri.

Det har dessverre ikke Lars Espe vært på seks år. I sommer håpte han problemene skulle være over, og at han skulle ta steget fra Gimle og ut i Europa.

I stedet tar han steget ut i Fyllingsdalen.

– Kunne ikke matche lønnskravet

I Fyllingen får han bedre betalt enn i Gimle. Men Espe bedyrer at det bare er noe av grunnen.

– De betaler bedre, ja. Men hovedårsaken til at det ble sånn, er at jeg etter sist sesong ga beskjed til Gimle at jeg ville prøve å komme meg ut Europa. Og da tok de jo ikke meg med i sine budsjetter, påpeker 24-åringen, som har spilt i Gimle hele livet – utenom de fire årene på college.

Gimles daglige leder Frederik Gnatt bekrefter det Espe forteller.

– Vi er jo veldig lei oss for å miste Lars, han har vært kjempeviktig årsak til at vi har tatt to titler de siste to årene. Og han er akkurat det vi prøver å få til: En profil og flott type som er oppvokst i klubben. Men han ville ut, så da måtte vi planlegge sesongen uten ham, forklarer Gnatt.

– Da han likevel ikke reiste ut, kunne vi ikke matche lønnskravet hans nå, sier Gimle-lederen ærlig.

Agentene ba ham vente

Lars Espe var blant Gimles beste spillere allerede før han reiste til USA høsten 2017. Men den kjappe guarden dro over Atlanteren med , noe som plaget ham i alle de fire årene der borte. Og som fortsatt plager ham.

Likevel har han spilt en del hele veien. Han sier det er frustrerende å se at man er blant de beste uten egentlig å kunne gi alt.

– Jumpers knee er en skade som blir verre av mye belastning. Og jeg kjente jo da jeg var med landslaget i sommer at knærne ikke var bra nok til at jeg ville jobbe for å komme meg ut. Agentene jeg snakket med sa det samme: Jeg må være skadefri over tid for å bli virkelig interessant for klubber der ute, sier Espe til BA.

– I mine mørkeste stunder, som i fjor sommer, tenkte jeg jo på om det var noen vits i å fortsette. Jeg vurderte vel ikke seriøst å gi meg, men det blir noen kjipe tanker når man går skadet i år etter år, forklarer han.

Calix: – Jeg bestemmer

– Jeg vet jo alt som er verdt å vite om kneskader, sier Espes nye trener Calix Black Ndiaye.

Han reiste selv til college-spill med jumpers knee, en skade mange innen basketball pådrar seg. Calix fikk orden på den skaden, men røk korsbåndet og fikk masse plager etter dette.

– Når man har hatt jumpers knee i seks-syv år, som Lars har hatt, er det blitt kronisk. Det som gjelder for å kvitte seg med en kronisk skade, er enorm disiplin og rett opptrening. Og det skal jeg både hjelpe Lars med – og pålegge ham. Dermed er det ikke han som bestemmer når han er klar igjen nå. Det er jeg, fastslår Fyllingen-treneren.

– Nå prøver vi en ny behandling for å få skikk på knærne mine. Og det tar nok en måned eller to før jeg kan spille igjen. Tenker vi sier to. Det er nok siste forsøk. Hvis ikke dette hjelper, blir det fort operasjon, sier Espe.

– Men forhåpentligvis ordner det seg nå. Og jeg gleder meg veldig til å spille for Calix!

Basketligaen starter fredag 22. september, med Frøya - Asker i Frøya Arena. Dagen etter tar Fyllingen imot Asker, mens regjerende mester Gimle må vente til mandagen før de er igang. Da er det duket for årets første lokaloppgjør, med Gimle mot Frøya i Fana Arena.