Camilla North skapte sin egen arbeidsplass

Artist og låtskriver Camilla North (t.h.) underviser i sang og låtskriving på loftet sitt hjemme i Fyllingsdalen noen ettermiddager i uken. 			Martine Knudsen (16) har vært Camillas elev i over tre år.

Artist og låtskriver Camilla North (t.h.) underviser i sang og låtskriving på loftet sitt hjemme i Fyllingsdalen noen ettermiddager i uken. Martine Knudsen (16) har vært Camillas elev i over tre år. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Artisten driver egen musikkskole for å finansiere sitt nye album. I helgen spiller hun på Madam Felle.

DEL

– Det er kjekt å drive egen musikkskole, men det er stor pågang så jeg opplever ikke hard konkurranse fra de kommunale kulturskolene i særlig grad, sier artist og låtskriver Camilla Norderud, bedre kjent som Camilla North.

Hun jobber i tillegg ved Fjell kulturskole.

Camilla North er ikke overrasket over at byrådet satte opp prisene ved Bergen Kulturskole som BA skrev tidligere denne uken.

– Det har jeg egentlig bare ventet på, men jeg tror ikke det vil bli noe merkbar endring for de private. Jeg ser heller ikke på meg selv som en konkurrent, men mer et supplement til kulturskolene, sier Camilla.

Fredag spiller hun på Madam Felle i forbindelse med festivalen «rett sted- rett tid».

Tøff artisttilværelse

I 2010 slapp hun sin første og egenproduserte EP, som inneholdt fire låter. Nå jobber hun med sitt første album.

– Det er en økonomisk utfordring å produsere et album, og jeg har virkelig stått på for å skaffe sponsorer. Men jeg har også gjort mye spillejobber i tillegg til musikkskolene, for å finansiere platen, forklarer hun. Som ny artist er man nemlig avhengig av jobb ved siden av, mener Camilla.

– Ja, om man ikke virkelig slår gjennom så må man det i dag. Jeg ser for meg at når platen slippes så vil de inntektene som måtte komme der, gå til den neste, sier hun og smiler.

Men pengene er langt ifra det viktigste for artisten og låtskriveren fra Fyllingsdalen.

– Man ønsker jo å kunne leve av musikken på fulltid, men poenget er å få ut musikken min. Jeg føler jeg har mange babyer som ingen har sett, sier hun og forteller om en rekke låter som hun aldri har utgitt.

Camilla North begynte tidlig med musikk og reiste til Bath Spa University i England hvor hun først tok en bachelorgrad i utøvende sang. Deretter tok hun en master i låtskriving.

– Det var et helt nytt studium, og vi var de første som fikk ta den graden. Hver uke måtte vi levere egenskrevne låter som ble vurdert av flere som har skrevet låter for virkelig store artister. Det var beinhardt, men utrolig spennende.

– Må motiveres

I tillegg har Camilla utdannelse fra Griegakademiet hvor hun studerte praktisk pedagogikk i utøvende musikk, og der kom idéen om å starte musikkskole.

– Det er veldig spennende, men mye av tiden går til å motivere elevene mine. Særlig jentene trenger det, sier hun.

Camilla mener mange unge jenter i dag sliter med troen på seg selv og har feil idealer å se opp til.

– De måler seg selv opp mot det de ser i media og på YouTube, for eksempel, og mister troen på at de selv er gode nok, forklarer hun.

Noe Camilla for øvrig ikke er helt ukjent med selv.

– Jeg må nok si at jeg kjenner meg godt igjen i det, sier hun og ler.

– Jenter kan være stygge mot hverandre, og særlig i musikkverdenen blir det konkurranse og spisse albuer, i stedet for å støtte og heie hverandre frem, forklarer Camilla. Hun har skrevet en låt om akkurat dette.

Satser på TV-serier

Camilla spiller i kveld på kvinnefestivalen «Rett sted, rett tid» på Madam Felle, og håper å slippe plate i løpet av sommeren. Men TV er en stor drøm.

– Låtene mine passer godt til bruk i TV-serier, som typen «Grey's Anatomy». Det kunne jeg tenke meg å gjøre mer av.

Hun har allerede fått en forespørsel om det.

– Ja, det ringte en sjef i Discorvery og Animal Planet som spurte om å få bruke låten min «No more» i en episode av «The Mistress». Det er ikke noe å bli rik av, men det var gøy å høre sin egen musikk i en TV-serie, sier hun og smiler.