– Jeg ønsker alle i Bergen et godt nytt år. Selv om vi må regne med å leve med koronaviruset i lang tid fremover, så vil vi finne måter å leve med det på som ikke vil kreve så strenge inngripende tiltak som vi har hatt de to siste årene, sier Camilla Stoltenberg i sin hilsen til bergenserne.

Mindre inngripende hverdag

Hun er sikker på at det nye året vil bringe frem ny kunnskap om koronaviruset som vil hjelpe oss med å leve med det på måter som er lite inngripende.

– Det er i hvert fall mitt håp for 2022, sier Stoltenberg, som er glad i Bergen.

– FHI har en stor virksomhet i byen, med mer enn 100 ansatte, og selv er jeg knyttet til Universitetet i Bergen, forteller Stoltenberg.

Håp om et bedre 2022 til tross, så er FHI-direktøren bekymret for en ny smittebølge på nyåret.

– Det er grunn til bekymring for tiden rett etter nyttår, fordi vi forventer en stor bølge med smitte, som igjen kan gi stor belastning på sykehus, kommunehelsetjenestene og hele samfunnet, sier Stoltenberg til BA.

I et lengre perspektiv tyder mye på at koronaviruset kommer til å være med oss videre i lang tid, i ulike varianter.

– Vi tror at det vil inngå som en del av sykdommene vi er blitt vant med, som for eksempel influensa. Nøyaktig hvordan det vil arte seg, vet vi foreløpig lite om. Det gjelder både med tanke på om det vil være sesongbasert, som influensa, om sykdom som følge av viruset vil være alvorlig, eller om smittsomheten vil være høy eller lav, sier hun videre.

Vanskelig å si hvor lenge tiltakene varer

– Vi har levd med tiltak siden mars 2020. Hvor lenge ser du for deg at vi har nasjonale tiltak utover 14. januar?

– Det er vanskelig å si. Vi ser nå at det er svært rask spredning av omikronvarianten i mange andre land, og vi vet for lite om hvordan smittesituasjonen faktisk er i Norge, blant annet på grunn av et lavere antall som tester seg i juleferien. Et par uker inn i januar vil vi vite betydelig mer om hva slags tiltak som vil kunne være nødvendige, sier FHI-direktøren.

Norge har opplevd høy tiltaksvilje siden pandemien startet.

– Vi er heldige i Norge. Sammenlignet med andre land har befolkningen både høy tillit til myndighetene, og høy villighet til å følge tiltakene. Ikke minst har vi kommuner som håndterer krisen og tiltakene profesjonelt og klokt, skryter Stoltenberg.

Hun forstår godt at mange er lei av tiltak nå.

– Men vi har fortsatt all grunn til å være stolte av hvordan befolkningen har fulgt opp smittetiltakene og særlig vaksinasjon som er det viktigste av alle tiltakene, sier Camilla Stoltenberg.