Tre jenter og fem gutter fra favelastrøkene i São Paulo har foretatt en lang reise. De har kommet til Bergen fra andre siden av kloden med et budskap: De vil takke bergensere som har bidratt til Kolibri CARF (Children at Risk Foundation) og vise betydningen organisasjonen har i deres liv.

Med seg, har de Sigve Fjeldtvedt fra Kolibri sitt kontor i Bergen. Han er tydelig stolt av de unge.

– Alle åtte har vært delaktig i Kolibriprosjektet i flere år og har hatt sin oppvekst der. De bor i favelastrøk i områdene rundt Kolibrisentrene. og holder på med utdanning, i tillegg til sin medvirkning i Kolibri, sier Fjeldtvedt, og gjør én ting klinkende klart:

– Dette er ingen «sympati-reise», eller for å fremstille disse ungdommene som stakkarslige. De har vokst opp i vanskelige kår, hvor fattigdom og kriminalitet er utpreget, men har ved hjelp av Kolibri sine tiltak blitt sterke, flotte mennesker, sier han og fastslår:

– Tanken er at ungdommene kommer til Bergen for å gi tilbake, i form av å lære bort dans og vise frem musikk.

Bildeserie

Se bildeserie av møtet mellom Fargespill og Kolibri CARF

 

Styrker selvtillit og selvbilde

Historien om grunnleggeren, Gregory Smith er viden kjent. Han solgte alt han eide og flyttet fra Bergen til São Paulo i 1993, for å vie sitt liv til å hjelpe gatebarn og vanskeligstilte i Brasil. Hans tanke var at kunst, kultur og estetikk ville gi kraft og motivasjon til de som deltar i Kolibriprosjektet, og at det ville styrke kreativitet, bygge selvtillit og gi barna fremtidstro.

– Vår erfaring viser at det å delta på ulike kunstneriske-, kulturelle- og idrettsaktiviteter gir barna mestringsfølelse og styrker selvtilliten og selvbildet deres, forteller Fjeldtvedt og smiler til 25 år gamle Louis Handberg.

– Louis er med som instruktør og danser. Han har vokst opp med Kolibriprosjektet, og startet i frisørsalongen og på danseverkstedet. Han oppdaget seg selv som danser og har aldri stoppet, sier Fjeldtvedt og erklærer:

– Nå lever han av dansen og har opptrådt i Norge, Kina, Sør-Korea og Thailand. Han er frivillig i Kolibri Brasil, og underviser også i dans i et annet sosialt prosjekt i São Paulo.

25-åringen selv smiler fra øre til øre når BA spør han om hvordan livet som profesjonell danser er.

– Dans er alt for meg! Min spesialitet er afro dans og samba, og det har kommet til meg ganske naturlig, sier han og er tydelig stolt av sin nasjonalitet.

(Saken fortsetter under bildet)

 

Samme redskap

I løpet av brasilianernes opphold i Bergen skal de besøke samarbeidsskoler og -barnehager, samt holde danseworkshops. I dag besøker de en organisasjon som har likhetstrekk.

Kolibri har lært meg at når ting er vanskelig, er det best å være sammen.

Jùlio Cèsar Oliveira (16)

 

– Akkurat som oss bruker Fargespill kunst og kultur som redskap til å bygge opp barn og unge. Vi kan nok lære mye av hverandre, sier Fjeldtvedt.

Aktivitetsleder i Fargespill, Anna Egholm Pedersen, er enig.

– I Fargespill vil vi vise frem mangfoldets muligheter gjennom kunstneriske uttrykk. Det er rundt 90 aktive i kompaniet i Bergen i alderen 7–25 år, som har opphav fra 35 ulike steder i verden. Den sang og dans de deler med oss og hverandre, ser vi på som kulturskatter, sier Egholm Pedersen.

– Hva håper dere å få ut av møtet?

– Jeg håper vi kan lære av hverandre og bli bedre kjent, svarer hun, og setter i gang med å ønske alle velkommen med en «bli kjent lek».

(Saken fortsetter under bildet)

 

Alle snakker dans

At de brasilianske ungdommene ikke forstår hva de norske sier, er ingen hindring. Språkbarrieren løses på lekende vis, for alle snakker jo dans.

Fargespill fremfører en forrykende tamilsk dans, koreografert av fargespiller Jawana Thayaseelan (24). De lærer så bort og får brasilianerne med på å synge en sang på tigrinja. Før var Betiel Kidane (9) den eneste som kunne den.

– Jeg er fra Eritrea, men har bodd i Bergen lenge. Sangen handler om at noen barn sier til noen andre barn: «Kom og lek med oss». Den har jeg likt helt siden jeg var barn, sier niåringen.

Gjengen fra Brasil vil på sin side lære bort en tradisjonell sang med dans, før de viser sine kunster innen tromming, hiphop og breakdans.

15 år gamle David Silveira avslutter showet med noen «moves» som får gjengen fra Fargespill til å måpe.

– Jeg elsker dans og vil bli så god som mulig. Drømmen hadde vært å kunne leve av dans, slik som Louis gjør, sier David Silveira.

(Saken fortsetter under bildet)

 

Vil holde kontakten

Yngstemann fra Brasil, Ryan Monteiro Anselmo (13), har andre planer:

– Jeg liker dans, men det er fotballspiller jeg vil bli, sier han – og legger til at han er blitt stor fan av Norge.

– Det blir trist å dra herfra. Det er veldig annerledes enn hjemme, sier han før han forsikrer om at uheldige miljøer i hjembyen ikke får påvirke ham.

– Kolibri gjør at jeg kan holde på med mye, som fotball og breaking. Jeg er så opptatt at jeg ikke har tid til å rote meg oppi noe trøbbel, sier han med sitt mest sjarmerende smil.

Bergenserne Irene L. Hjeltnes (12), Sabrin Diab (14), Sama Kader (13) og Bea K. Singkhapa (14), kommer løpende til Ryan. De vil gjerne holde kontakten, og det på nymotens vis.

– Instagram? spør de og gestikulerer med telefonen og ser til sin glede at Ryan lyser opp i et bredt smil.