– Det som rammet Joachim først og fremst, var jo valget han hadde gjort tidligere. Når det er sagt, så kjenner jeg ham godt og visste om det her. Det var ting som folk hadde lagt litt bak seg, og jeg syns han taklet det på en god og veldig voksen måte, sier Carlsen til NRK.

– Du visste at han hadde jukset?

– Jeg hadde ikke førstehåndskunnskap, men jeg visste at han … jeg tror det var mange som visste at det var noe greier, i hvert fall, svarer Carlsen.

I oktober i fjor innrømmet Nilsen at han jukset for det norske sjakklaget «Norway Gnomes» i 2016/17-sesongen. Dagen etter trakk bergenseren seg som president.

NRK konfronterer Carlsen med hvorfor han ikke så noe høyt i saken med Nilsen, mens han tok affære da han mente å ha bevis for at sjakkrivalen Hans Niemann jukset.

– Det kan du si. Det var et annet omfang, og det var også en sak som hvert fall den gang var regnet som at var ganske ferdig, sier Carlsen til kanalen.

Deretter avbryter Carlsen intervjuet og vil ikke svare på spørsmål om han holdt igjen fordi Nilsen er en venn.

Konflikten mellom Niemann og Carlsen har vært opphetet siden i fjor høst. Carlsen trakk seg blant annet fra Sinquefield Cup og antydet at Niemann hadde jukset.

Siden har Niemann saksøkt Carlsen for blant annet ærekrenkelser. Det internasjonale sjakkforbundet (Fide) etterforsker saken og har varslet en avgjørelse i løpet av den neste måneden.