Gå til sidens hovedinnhold

«Carmen» etter drapet

Bergen Nasjonale Opera har brukt koronapausen til å produsere en film inspirert av operaklassikeren «Carmen». Nå forhandles det om bredere distribusjon.

Nå må det straks legges til at BNO ikke har laget en filmversjon av originalen.

Manuset er helt nytt, og filmingen har skjedd med koronahensyn i Ukraina, Storbritannia, Spania og Norge.

Krevende

Det er foreløpig ikke endelig avtalt hvor filmen skal vises, men BNO er i dialog med ulike distributører, herunder NRK og BBC.

– Det hadde også vært kult å kunne vise filmen for kinopublikumet i Bergen, sier kommunikasjonssjef Sue Janne Alsaker.

Regissør Anders Lindstad sier at det har vært et stort privilegium å få jobbe med et dristig operafilmprosjekt hvor solistene holder høyt internasjonalt nivå.

– Jeg skal ikke legge skjul på at det har vært krevende at innspillingene og prosjektutviklingen har foregått i fire land med samspill uten mulighet til å være i samme rom. Fra uke til uke endret også restriksjonene seg i de ulike områdene. Å følge helserådene hadde alltid førsteprioritet, så vår oppgave var hele veien å lete etter muligheter uten å ta risiko, sier han.

Klassiker

Georges Bizets «Carmen» er en verdens mest populære operaer og arien «Habanera» er kanskje den best kjente av alle arier.

«Carmen» tok handlingen fra et arbeidsklassemiljø og hovedpersonen er sigøynerpiken Carmen som jobber på en sigarettfabrikk.

Hennes heftige forhold til forskjellige menn driver handlingen fremover til Carmen blir drept av en av sine menn. Og her er det altså at BNOs versjon kommer inn med en helt ny historie.

Den unge norske journalisten og bloggeren Mina er besatt av Carmen og skjebnen til hennes drapsmann.

Saken fortsetter under bildet.


Influenseren Carmen

Arrangør Stephen Higgins har blogget om prosessen der Carmen er forvandlet fra fabrikkarbeider til storslått kjendis i sosiale medier: Sanger, skuespiller og influenser på Instagram, beundret og fulgt av tusenvis av mennesker rundt om i verden.

Higgins forteller videre: «Etter en vellykket konsert i Oslo for fem år siden ble hun forfulgt og brutalt myrdet av en fan, Joseph Navarro, som var sykelig opptatt av henne.

Carmens nye, og veldig åpenlyse forhold til milliardæren Eskil Murov, brakte raseriet frem i Joseph, og etter mordet har ingen sett ham.

Mina, en dyktig norsk gravejournalist, bestemmer seg for å dykke ned i mysteriet for å finne ut hva som virkelig hendte den natten, og oppdager spor som leder til Josephs skjulested.

De to begynner å få kontakt over nettet, og Mina blir dradd inn i drapsmannens mørke og farlige verden. Så dette er ikke den «normale» Carmen! Men som sagt, dette er heller ikke «normale» tider!»

Saken fortsetter under bildet.


Hva hendte etter Carmens død?

Sopranen Beate Mordal spiller altså Mina, journalisten som oppdager videoklipp på nettet fra fans som sørger over Carmen.

Det er koronastille både i Norge og resten verden.

Hun går i gang med å undersøke hva som egentlig hendte etter Carmens død og finner Don José som nå kaller seg Joseph Navarro og har levd i skjul etter drapet.

Planen var at BNO skulle sette opp «Carmen» i Grieghallen våren 2021. Det er avlyst.

Men sangerne fra den planlagte forestillingen er også med i filmen. Tittelrollen synges av Ketevan Kemoklidze, Freddie De Tommaso er Joseph, Andrei Kymach som Eskil, og Beate Mordal har en bærende rolle som Mina.

Mordal er Artist in Residence ved Bergen Nasjonale Opera dette året. I tillegg deltar Edvard Grieg Kor, Bergen Filharmoniske Kor og Bergen Filharmoniske Orkester (BFO) dirigert av Eivind Gullberg Jensen. Stephen Higgins har arrangert musikken i filmen som er produsert av Peiling Film & TV etter manus av John Ramster.

Kommentarer til denne saken