Gå til sidens hovedinnhold

Julefeiring for nye flyktninger

Artikkelen er over 3 år gammel

Organisasjonen Way Forward arrangerte julefeiring for flyktninger i Fjell kommune 2.juledag. – Helt fantastisk å være her og se, og så imponerende at alt gjøres på frivillig basis, sier Cecilia Brækhus.  

Rundt 200 barn og voksne fra 15 nasjonaliteter samlet seg i Fjell kommunes ungdomshus, hvor det ventet internasjonal mat, julenisse og celebert besøk.

– Her er mat fra alle verdens kanter, som folk har tatt med. Det er alt fra Øst-Afrikansk til syrisk. Det er femte gangen julefeiringen arrangeres, og det har blitt en flott tradisjon, forteller Unni Espenes Kiwanuka, som er gift med pådriveren bak det hele:

– Jeg har vært flyktning selv, så jeg vet hvor hardt det er. Motivasjonen min er å få noen til å smile, det gir meg mye, innskyter Richard Kiwanuka og konstaterer:

– Jeg skal holde på med dette helt til jeg ikke kan gå lenger!  

Store forventninger 

– Det er hyggelig å treffe alle og feire sammen her, det gjør vi hvert år. Døtrene min har snakket om julenissen lenge nå, siden jeg fortalte dem at han skulle komme hit, sier Sheima Nasser og peker på sine to døtre, Alia og Iman som er ikledd nissekostymer.

Hun forteller at familien kom til Norge fra Palestina for åtte år siden, og har siden da ervervet flere norske tradisjoner:

– De synes det er veldig gøy med julen, og spennende å få åpne sjokoladekalender hver dag i desember.

Sønnen, Ayub (17), er derimot mer opptatt av Brækhus enn julenissen:

– Det er ganske kult at en så verdensberømt bokser kommer hit i dag og vil feire med oss! sier han smilende.

Saken fortsetter under bildet

 

Viktig for integrering

Richard Kiwanuka kom til Norge som 16-åring fra det krigsherjede Uganda. For ham ble idrett en vei inn i det norske fellesskap, han var flere år på Norges juniorlandslag i boksing. I 2004 startet han Way Forward, med mål om å bruke idrett, dans og musikk som integreringstiltak.

– Om man ikke inkluderer alle, så faller noen utenfor. Det må ingen gjøre. Jeg synes det er ekstra viktig å være sammen i julen, og da må vi sørge for at alle blir inkludert, sier Richard og legger til:

– Mitt motto er at man alltid kan snu noe negativt til noe positivt. Hvis vi hjelper noen som har det vanskelig, kan de bli sterke og så igjen hjelpe andre. Bare se på Rubel her! sier Richard ivrig. 

– Rubel kom til Norge fra Eritrea for bare ett år siden, da han var 17 år. Han begynte å komme på aktivitetene vi arrangerer. Nå er han blitt en av lederne og en mange ser opp til! forteller Richard.

17-åringen smiler brydd og sier:

– Jeg har gledet meg veldig til i dag. Det er flott når alle kan være sammen og ha det bra!

Saken fortsetter under bildet

 

Engasjert Brækhus

Richard ble kjent med Brækhus i sine tidlige boksedager:

– Jeg trente Cecilia for mange, mange år siden. Jeg er veldig stolt av henne, og særlig stolt av å se hvilken utvikling hun har hatt samtidig som hun har klart å holde bena godt plantet på jorden. Hun er et forbilde for mange og det er flott å ha henne her i dag, sier Richard.

Brækhus, som også er ambassadør for Way Forward, er tydelig berørt av å være til stede:

– Jeg kan ikke forestille meg hva disse menneskene har vært gjennom. Det å ha vært gjennom så mye og så komme til et nytt land og feire jul her, må jo være en utrolig stor overgang. Da er det viktig og flott å se at det er et godt apparat her, noen som tar ordentlig imot dem, og som gjør den overgangen litt mykere.

På spørsmål om hva hun tenker om å være et forbilde, svarer Brækhus entusiastisk:

– Det er jo veldig hyggelig! Dersom jeg kan inspirere til å begynne med idrett, så er det veldig flott! Jeg tror det er viktig at de som kommer til Norge får hobbyer og et sted å gå med mennesker rundt seg, som de kan snakke med og være aktive med. Ingenting er bedre enn det!

Oppmerksomhetstyven

Barn og unge flokket seg rundt den kjente bokseren for å ta bilde og få en liten prat med henne. Likevel er det etterhvert en person som klarer å stjele rampelyset fra Brækhus – julenissen!

Barna skynder seg mot nissen, som deler ut gaver i tur og orden. Når gavesekken er tom, er det en fornøyd nisse BA får hilse på:

– Nå har alle barna fått gave, så nå er det jul. Julen handler jo om barna! Jeg kommer her hvert år for dem, sier den syriske julenissen Khaldoun Ahmad.

Kommentarer til denne saken