Det viser forskning fra Institutt for samfunnspsykoligi ved Universitetet i Bergen.

Ifølge professor Svein Larsen ved UiB er det ikke grunn til å hylle de stadig nye rekordene av antall cruiseskipsanløp til Bergen.

Til tross for flere muligheter til bruke penger, øker ikke turistenes forbruk på land.

Det viser en studie Larsen har gjort sammen med kollega Katharina Wolff.

– Usann myte

– Selv om mulighetene for å bruke penger øker, så går ikke forbruket blant cruiseturistene opp, i motsetning til forbruket blant andre turister, sier Larsen.

– Det finnes en myte om at cruiseturister bruker lite penger på land fordi det er lite å bruke pengene på. Den myten er ikke sann.

Undersøkelsen skal knuse myten om cruiseturistene, nemlig at de årlig legger igjen 500 millioner kroner i Bergen. Det vil si at hver cruiseturist i gjennomsnitt måtte bruke 1.200 kroner dagen.

Larsens studie viste derimot at cruiseturister la fra seg rundt 300 kroner dagen eller mindre; minst av alle turistgrupper, og kun halvparten av for eksempel lavbudsjettreisende som campingturister og backpackere, når overnatting var trukket fra, heter det i en pressemelding.

– Studien fra 2013 viste også at det sannsynligvis var lengden på landoppholdet som avgjorde hvor mye penger cruiseturistene brukte på land. Slik det er i dag, får de være på land i åtte timer maksimum før de må tilbake på båten hvor alt er inkludert, sier Larsen.

Knuser flere myter

Larsen forklarer at også en annen antagelse knuses i studien. Nemlig at cruiseturister senere kommer tilbake som landturister.

Studien viser derimot at at blant turister som har vært her før, har cruiseturistene vært her som cruiseturister, ikke som landturister. Studien viser derimot at blant  turister som har vært her før,  har cruiseturistene vært her som cruiseturister og ikke som landturister. Dette er motsatt for landturistene, som i hovedsak har vært her som landturister også tidligere, skriver UiB.

Studien viser at lysten til å komme tilbake til både Bergen også er høyere blant landturister enn blant cruiseturistene. Mens cruiseturistene som vil å komme tilbake, ønsker å gjøre det som cruiseturister.