BIFF starter onsdag 25. september og varer frem til torsdag uken etter. Midt under BIFF, søndag 29. september – inne på Røkeriet USF, arrangeres det stumfilmkonsert. Prosjektet er et samarbeid mellom BIFF, Vill Vill Vest og Cinemateket.

Filmen som vises er «Brudeferden i Hardanger». Den Rasmus Breistein-regisserte og produserte filmen fra 1926 er historien om Marit Skjølte, som av kjærlighet til Anders blir igjen i Norge når hennes foreldre emigrerer til Amerika. Nå skal den altså få et ytterst eksklusivt og nytt lydspor.

Artikkelen fortsetter under bildet

Ugress komponerer

Artistene som skal redefinere nasjonalromantikken i filmen er Ugress, Krakow, 9 Grader Nord, Nasra Ali Omar og Annlaug Børsheim. Musikken de skal lage er et bestillingsverk fra Cinemateket og det er albumaktuelle Ugress som drar i trådene.

BA spurte Gisle Martens Meyer, aka Ugress, om hvordan han lager rom til så mange forskjellige uttrykk og artister i dette bestillingsverket.

– Som komponist i prosjektet er kanskje den største utfordringen at den musikalske «logistikken» av og til er mer krevende enn den musikalske «tematikken», siden det faktisk er kun under selve premieren og videre visninger at jeg kan forstå absolutte helheten i verket, forteller han og legger til:

– Og mye av tematikken skal komme fra det kunstneriske uttrykket til de deltakende artistene, ikke fra meg. Så jeg kan lage musikalske temaer, men de skal være «springbrett», ikke oppskrifter.

Artikkelen fortsetter under bildet

Et slags orkester ...

– Har du noe forhold til filmen fra før?

– Nei, faktisk ikke akkurat filmen i seg selv. Men jeg har et aktivt oppsøkende forhold til innholdet i filmen, til Vestlandet, til nasjonalromantikken og hva det er.

– Fortell litt om hvordan oppsettet på konserten blir.

– Alle artistene står i et slags orkester under lerretet, i sine vanlige bandoppsett, men med forsiktig belysning så vi kan se både filmen og musikerne samtidig. Musikerne ser filmen på små skjermer foran seg, så vi er alle vendt mot publikum. I deler av verket har kanskje kun et individ om gangen fokus, så har vi deler hvor hele band er i fokus, eller konstellasjoner av band, men mye er overlappende, og mye skal skje der og da. Jeg kan bare legge til rette for det, men kan ikke bestemme nøyaktig hva skal skje…

Daglig leder for Cinemateket Aida Liliana LiPeras ønske med bestillingsverket er å forene moderne norske musikere med klassiske stumfilmer.

– Dessuten ønsker vi å utfordre forventningene til hva stumfilmopplevelsen kan være for vårt lojale publikum, i tillegg til å tiltrekke et nytt publikum. Siden vi på Cinemateket i Bergen er store beundrere både Rasmus Breisteins bemerkelsesverdige klassiker «Brudeferden i Hardanger» og den musikalske kunsten til Ugress, er vi begeistret for å presentere denne unike sammenkoblingen av estetiske elementer.