Olsvik: Inger Elise Bauge (16), Ragnhild Bøe (14) og Maya Gjervik (14) har alle deltatt i både EM og VM i løpet av året.

Bauge begynte å danse allerede som treåring.

– Mamma danset og tok meg med. Jeg har alltid elsket det, sier 16-åringen.

– Hva er det du elsker med dansing?

– At du får kontroll over deg selv og kan bestemme hva du skal gjøre. Du føler musikken på en annen måte enn når du bare hører på, og du slipper deg litt fri, svarer hun.

Bauge konkurrerer i streetshow. Der får danserne selv velge musikk og koreografi. De skal lage et show, dansen har gjerne et tema og de kan ta med seg rekvisitter på dansegulvet. I NM i Olsvikhallen hadde Bauge med seg en tavle, og viste med dans hvordan hiphop-stilene har utviklet seg fra 1980-tallet og frem til i dag.

– Før var det veldig mye grunnsteg, men nå har man gått mer vekk fra det og fått inn litt nye ting, forklarer Bauge.

Hun vant NM i fjor, og ble dermed kvalifisert for landslaget og deretter tatt ut til EM og VM tidligere i år. I årets NM måtte hun ta til takke med 2.-plass.

– Men jeg vinner neste gang, så det går fint, sier hun offensivt.

Trener seg selv

14-åringene Ragnhild Bøe og Maya Gjervik har konkurrert sammen i hiphop duo i et års tid.

I mai konkurrerte de i EM i Italia, og i høst deltok de i VM i Tyskland.

– Det var gøy å føle på stemningen og se hvor stort dette er ute i verden, sier Bøe.

14-åringene øver inn en koreografi, men vet ikke hvilken sang de skal danse til før de står på dansegulvet. Da må de gjennomføre koreografien i takt med sangen som blir spilt. Det går som regel fint, men i fjorårets NM danset de dobbelt så fort som musikken og gjennomførte koreografien to ganger før sangen var ferdig.

Duoen trener som regel fire ganger i uken, og er sine egne trenere.

– Av og til savner vi en trener. Men det er gøy å se at vi får til ting selv, sier de.

– Dansing for alle

Bergen Vest Danseklubb ble stiftet i 2006, men det er først de siste årene at klubben er med i konkurranser og har sendt utøvere til internasjonale mesterskap.

– Måler er at dansing skal være for alle. De som har drevet på i mange år og vil konkurrere må få lov til det, sier Arve Tonning, leder i danseklubben.

Derfor hadde de også et godt tilbud til de tilreisende til Norgesmesterskapet: For 50 kroner fikk de servert frokost og overnatte i klubbens danselokale.

– Seksjon for Urbane stiler (i danseforbundet) ønsker ikke at det skal være for dyrt. Mange som danser urbane stiler har ikke så god råd, sier Tonning.

Fakta

NM i urbane stiler ble arrangert i Olsvikhallen. Bergen Vest Danseklubb var arrangør.

Urbane stiler er en gren i Norges Danseforbund. Det ble konkurrert i stilartene Hip Hop, breaking, popping, showdance og battle.

Det deltok dansere fra hele landet, og utøvere fra 8 til 76 år.