Pokémon-fans flokket sammen

Stor interesse: Pokémon Go vekker stor interesse hos folk - i alle fall enn så lenge. Foto: DnB

Stor interesse: Pokémon Go vekker stor interesse hos folk - i alle fall enn så lenge. Foto: DnB

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Pokémon-jegerne samlet seg i hopetall i Solheimsviken i Bergen. Men de er uenige i om den enorme interessen for spillet vil vare.

DEL

Pokémon Go-feberen herjer for fullt, kun få dager etter at mobilspillet ble offisielt lansert i Norge. For å fange de 151 virtuelle monstrene, trene dem og sette dem til å forsvare visse baser mot andres Pokémon, har ivrige spillere tilbragt timevis ute på farten.

Nødladere

Dette har DNB fått med seg, og da de onsdag kunngjorde at de ville plassere Pokémon-agn (såkalte «lures») ved sine lokaler i Solheimsviken, og dessuten dele ut boller, kaffe og 200 powerbanks (nødladere), troppet Pokémon-jegerne opp.

– Vi var i byen og hørte at det skjedde noe her oppe, så da stakk vi innom, forteller Runar Skulstad, som sammen med Haakon Rosland og Olav Helland stakk innom samlingen.

Noen presanger ble det likevel ikke. Folkene var for mange, og nødladerne for få. Det tok de ikke så tungt, og de innrømmer at de ikke er de ivrigste i spillet.

– Det er helt greit, men jeg er ikke sånn veldig fascinert, sier Haakon om å fange monstre.

– Det kommer nok til å gå over, tror Olav, som selv vil fange flest mulig, ikke ett spesielt.

– Kjenner på nostalgien

Andre var hakket mer interesserte. Petter Villanger og kompisen Peter Charnock spilte de første Game Boy-spillene da de var små, og vet akkurat hva de leter etter.

Petter hadde fanget en drage-Pokémon i nærheten av det utplasserte agnet. Peter måtte ta til takke med noe mer beskjeden karpe. Begge har sansen for spillkonseptet, der spillerne må bevege seg med telefonen som GPS for å bevege seg i spillet.

– Det er jo et ganske unikt spill, og det er sikkert en del som spilte det første spillet som nå kjenner på nostalgien, forklarer Petter om hvorfor spillet har slått sånn an. Selv har han vært mye mer i byen siden spillet kom, siden hjemstedet Valle har færre Pokémon å skilte med, ifølge ham selv.

Det samme sier Peter, som bor i Fana og føler han først kom i gang da han i går fikk gått rundt i byen. De to er mer optimistiske når det gjelder spillets popularitet over tid.

– Jeg tror det varer, om de etter hvert får med Pokémonene fra den andre generasjonen med spill, sier Peter. Petter er enig i at dette kan opprettholde den brede interessen for spillet.

– Jeg håper det, i alle fall!

Fant lik i Danmark

Andre steder går det mer dramatisk for seg enn i Bergen. Det populære spillet Pokémon Go byr på nye utfordringer for myndigheter verden over.

En mann i Odense fant tirsdag kveld et lik i en dreneringskanal, i jakten på monstre. Liket har ligget der i lang tid, og identiteten til den døde er fortsatt ukjent, men politiet opplyser imidlertid at ingenting tilsier at den døde har blitt utsatt for noe kriminelt.

Også i den amerikanske delstaten Wyoming fant en Pokémon Go-spiller en død person i juli.

Spillet, som har tatt verden med storm, har resultert i både ulykker i svingdører og sammenstøt med trær, men også mer alvorlige ting som pågripelser og fornyelse av lover.

Arrestert

Tre saudiarabiske menn i tjue årene ble arrestert på en flyplass utenfor byen Jidda, mens de spilte spillet. Det er ikke lov å ta bilder på flyplassen, og for å kunne spille må brukerne ha på kameraet på telefonen, skriver DPA.

Hva slags straff de tre spillerne vil få er fortsatt usikkert.

Spillet er ikke tilgjengelig i Saudi-Arabia, men det finnes veier utenom, og i tillegg er Pokémon kortspillet frarådet.

Religiøse ledere har også gjentatt fatwaen som fraråder kortspillet i 2001, og sier det nye spillet faller under samme anbefaling.

Kjøreregler

I Portugal har politiet utsted en liste med oppfordringer til spillere og ber om at folk ikke spiller, mens de kjører: «det er vanskelig å gjøre begge deler på en gang». Men spillet har også blitt populært hos det portugisiske politiet, som stadig publiserer bilder i sosiale medier av alle monstrene de har pågrepet.

I Indonesia forbyr myndighetene politiet å bruke spillet og man får heller ikke spille det i det kongelige palasset, mens i Hviterussland ber myndighetene spillere om holde seg unna minefelt.

I Australia har myndighetene gjort det klart at Pokémon Go ikke er en gyldig grunn for eiendomskrenkelse.

Ranet

I New Hampshire i USA har en mann anmeldt et væpnet ran, og forklart at han ble overfalt mens han spilte spillet. Det måtte han imidlertid slutte med da ranerne ba om å få både telefonen og lommeboken hans.

Et annet sted i USA, i New Jersey, måtte en kvinne ringe nødnummeret da hun ble sittende fast i et tre i et forsøk på å fange et monster.

– Hun var litt flau da hun ble hentet ned, sa politibetjent Rob Gould til WCAU-TV.

Pokémon Go er et mobilspill som blander GPS-lokalisering og 3D-grafikk og lar spillerne via mobilkameraet jakte på monstre rundt seg. (NTB

Artikkeltags