– De eldre blir frarøvet sin frihet

KRITISK: Advokat Kim Gerdts er kritisk til den rigide gjennomføringen av smittevernreglene på sykehjemmene. – Dette handler om frihetsberøvelse uten lov og hjemmel, sier han. FOTO: steFFEN OPHEIM

KRITISK: Advokat Kim Gerdts er kritisk til den rigide gjennomføringen av smittevernreglene på sykehjemmene. – Dette handler om frihetsberøvelse uten lov og hjemmel, sier han. FOTO: steFFEN OPHEIM

Når eldre blir fratatt retten til besøk av sine kjære, blir de også frarøvet sin egen frihet. Det var vel ikke det som var meningen, spør advokat Kim Gerdts.

DEL

Mandag fortalte BA hvordan to profilerte kvinner – og sikkert mange flere – er fortvilet over at deres nære i praksis er innesperret på sykehjem, uten mulighet for normal kontakt med familien.

– Nå må koronareglene på sykehjemmene justeres og løses opp, mente direktør Marit Warncke (61) i Bergens Næringsråd og Inger-Lise Skarstein (83).

– Stirrer ut i luften

Sistnevnte er tidligere stortingsrepresentant for Høyre og var Norges første TV-kjendis da hun ble NRK TVs første programvert i 1959.

Warncke har sin mor på sykehjem, mens Skarsteins mann, den gamle radiokjendisen Jakob (99), lider samme skjebne.

De reagerer kraftig på at regelverket sykehjemmene forholder seg til praktiseres så rigid at det ødelegger livskvaliteten til beboerne.

Utgangspunktet for saken var et fortvilet Facebook-innlegg fra Warncke:

«Mor sitter betuttet på rommet sitt på sykehjemmet hele helgen. Stirrer ut i luften. Personalet klarer ikke slå på TV-en for henne», fortalte hun.

Et kjapt besøk ville løst problemet, men det er ikke mulig.

Familiene få nemlig bare et besøk i uken, og det skal skje på hverdager, og være avtalt på forhånd.

Vil vurdere

Inger-Lise Skarstein fortalte at hennes mann ikke fungerte i miljøet på sykehjemmet, og ikke hadde noen å snakke med.

– Jeg skulle gjerne betalt for smittevernutstyr og testing selv, bare jeg fikk lov til å sitte på rommet til Jakob og snakke med ham, sa hun.

Vakthavende byråd Lubna Jaffery (Ap), svarte for byens politiske ledelse i BA i går.

– Politisk og administrativ ledelse på Byrådsavdelingen for eldre, helse og frivillighet (vil) gjøre en vurdering av dette i de kommende ukene, sa hun om regelverket som de er satt i verk på sykehjemmene.

Lovstridig?

Advokat Kim Gerdts lar seg opprøre av de to sakene.

– Jeg synes dette grenser til lovstridig krenkelse av den konvensjonsbestemte retten til frihet, sier han.

Han sammenligner situasjonen med fengsel.

– Begge steder handler det om frihetsberøvelse. Forskjellen er at de som sitter i fengsel har utført en handling de er dømt til frihetsberøvelse for. De som er i sykehjem er berøvet friheten når de får redusert omsorgen. Om det dreier seg om retten til å se TV eller å ta imot besøk, begge deler handler om frihet, og den er de eldre fratatt uten lov og hjemmel.

– Jeg synes disse reglene gjennomføres på en veldig rigid måte, sier advokat Gerdts.

Kommunens besøksregler


  • Alle besøk på sykehjem må være avtalt i forkant. Kontaktinformasjon og besøkstidspunkt registreres i 14 dager.
  • Besøkende kan ikke komme om de kan være syke eller har vært eksponert for sykdom. Dette gjelder også ved milde forkjølelsessymptomer som sår hals, hodepine, hoste feber osv.
  • Besøkende må holde god avstand, minst en meter.
  • Alle besøkende må utføre håndhygiene når de kommer eller drar. Ved host eller nys, må en bruke papirlommetørkle og vaske eller desinfisere hendene etterpå.
  • Besøkende og beboer kan spise medbragt mat og drikke så lenge alle utfører håndhygiene før og etter maten inntas.
  • Beboerne kan ta imot gaver, men besøkende må sørge for at de alltid har rene hender når de håndterer gavene.
  • Besøk må skje på avtalt sted, ikke i fellesareal.

KILDE: Bergen kommune (mai 2020)


Artikkeltags