De er ute på jakt mens du sover

Kim Rasmussen (t.v.) og Geir Andreassen speider etter tangbrosmer lenge etter normal leggetid. Artsjegere må regne med en del seine netter.

Kim Rasmussen (t.v.) og Geir Andreassen speider etter tangbrosmer lenge etter normal leggetid. Artsjegere må regne med en del seine netter. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Når folk flest har pakket seg godt inn i dynen og er langt inne i drømmeland, lusker Kim og Geir rundt i fjæresteinene med kraftige hodelykter og små fiskestenger.

DEL

Vi skriver mai måned, men det er lite som minner om vår i det vi stiger ut av bilene et lite stykke unna nattens fiskeplass langt ute på Sotra. Det er både regn og vind i luften.

Vinden har riktignok lagt seg en del fra tidligere på dagen, men fremdeles er det surt ute.

Her er det bare å kle seg godt, for det skal fiskes i mange timer.

Fra bagasjerom og bakseter hentes nattens fangstredskaper ut, og det er hevet over enhver tvil at tiden da en tok med seg en stang og to sluker når en skulle på fisketur er forbi. Geir Andreassen (36) plukker ut fire stenger fra bilen.

Kim Rasmussen (37) kvitterer med seks. Ingenting er overlatt til tilfeldighetene når de merkelige og lyssky tangbrosmene skal til pers.

Ingenting er overlatt til tilfeldighetene når artsjegerne er på fisketur.

Utvikling

Kikkfiske er, som navnet tilsier, fiske etter fisk du allerede har fått øye på. Metoden har lange tradisjoner langs norskekysten, men historisk sett har dette jevnt over handlet om matauk.

Alt fra laks til diverse flyndrer har blitt fanget med gilje, garn, spyd, lyster, klepp, stein eller det som måtte ligge nærmest, alt for å få mat på bordet.

Kim og Geir sitt fiske har likheter med det folk holdt på med før i tiden, men nå fiskes det med stang og krok, og det er nesten utelukkende fang og slipp som bedrives.

Matfisken henter de andre steder, med andre metoder.

– Dette fisket handler om å få så mange arter som mulig, og når arten er sikret er det om å gjøre å få de største eksemplarene. Fiskene tas vanligvis på små kroker som gjør minimalt med skade, og all fisk blir sluppet løs igjen etter veiing og noen bilder. Det tåler de godt, forklarer Kim.

FOTO:

FOTO:

Lenge sitter Kim Rasmussen helt stille og bare kikker, før han plutselig senker ned agnet sitt. Sekunder senere sitter en av targetartene

Besøk fra hele landet

Artsfiske, som fiske etter forskjellige arter kalles, blir stadig mer populært i Norge. Miljøet teller over 500 aktive fiskere, og disse er spredd over hele landet.

Både Geir og Kim har jaktet forskjellige arter i mange år, men interessen fikk seg en skikkelig oppsving i fjor. Som BA skrev i mai 2014 ble nemlig Kim førstemann i Norge som fikk arten nordlig tangbrosme på stang.

Bare noen måneder senere ble han også førstemann i landet til å lure opp arten strandtangbrosme. Slikt er ikke hverdagskost, og i det dedikerte miljøet vakte fangstene oppsikt.

Siden den gang har noen utvalgte havner på Sotra hatt besøk av artsfiskere fra både Rogaland, Trøndelag og de indre deler av Østlandet, og de har alle vært på jakt etter fisker folk flest ikke engang vet finnes.

Geir Andreassen lykkes ikke med tangbrosmene denne natten, men lander blant annet denne tangsprellen.

Kodeknekking

– Det er ikke størrelsen det kommer an på i denne settingen her, det kan vi vel bare slå fast med det samme, konkluderer Geir, mens han rigger opp to stenger med småkrok og reke som agn.

Tangbrosmene tilhører torskefamilien, men oppfører seg på ingen måte som en torsk. I Norge finnes det seks arter, og inntil mai 2014 var bare tre av disse fanget på stang. Nå er tallet oppe i fem, og det er altså Kim sin fortjeneste.

På plassen vi fisker denne onsdagsnatten er det tatt tre forskjellige arter. I tillegg til ovennevnte strandtangbrosme og nordlig tangbrosme, dukker også femtrådet tangbrosme opp her.

På landsbasis er dette den klart mest vanlige av tangbrosmene, men det er bare de siste par årene at fisken har blitt en nokså vanlig fangst i artsfiskemiljøet.

– Det handler om å knekke koder, forstå fisken sitt levesett og tilpasse fisket sitt etter dette, forteller Kim, mens han senker en bit kokt reke ned mellom steinene inne i det gamle kaianlegget vi fisker i.

Tydelig visual

Denne onsdagsnatten er det nokså rolig der nede mellom steinene. Svartkutlingene er alltid på jakt, og det dukker opp noen brukbare eksemplarer i løpet av den første timen med fiske.

Disse får plass i et plastakvarium i påvente av et eventuelt gruppebilde.

FOTO:

FOTO:

Fangsten blir oppbevart i et akvarium til fisketuren er over. Fiskene kan nemlig bite på flere ganger dersom de blir sluppet fri med det samme.

Klokken har passert midnatt med en god time da Kim plutselig vipper en langstrakt, lysebrun fisk opp på land. Det hele skjer veldig fort, men slik er det ofte under dette fisket.

– Jeg så bare et hode, og plasserte rekebiten rett foran det. Fisken tok med det samme, oppsummerer Kim, samtidig som han konstaterer at det er en femtrådet tangbrosme han har landet.

Dette er altså den vanligste av tangbrosmene våre, men ikke i Bergensområdet.

FOTO:

FOTO:

Det finnes seks arter tangbrosme i Norge. Kim Rasmussen har fått tre av dem. Onsdag natt var det en femtrådet tangbrosme som falt for agnet hans.

Selv om det bare er et år siden den første nordlige tangbrosmen i Norge noen gang ble tatt, har arten nemlig vist seg å være tallrik på de rette plassene.

Kim har fått et tosifret antall allerede, og det er også den eneste av tangbrosmeartene Geir har fått. Femtrådet ville med andre ord vært ny art for sistnevnte.

– Det var feil mann som tok den, men vi fikk i alle fall arten. Det var det viktigste i natt. Vi kan jo ikke fremstå som idioter heller, gliser Kim.

Vindusfiske

Kikkfisket til Geir og Kim foregår stort sett fra land, men på lik linje med mange av de andre artsfiskerne i Norge, har de også begynt å vade etter fisk på nattetid.

Utstyrt med såkalt tungevindu, et redskap som i praksis er en stor vannkikkert, vasser de langs strendene våre på jakt etter sandlevende rariteter.

– Vindusfisket er fantastisk artig, og en lærer utrolig mye om de forskjellige fiskene av å se dem på nært hold, og i sine naturlige omgivelser, forteller de to.

På den vesle kaien på Sotra er natten er i ferd med å bli til morgen, og karene innser etter hvert at det blir med denne ene tangbrosmen.

Kim konstaterer at det er to timer til vekkerklokken hans ringer. Hjemme sover konen og datteren godt. De får ta sovingen for ham også dette døgnet.

– Det er selvsagt best å ta slike turer når en har fri dagen derpå, men det går stort sett bra med en nattøkt midt i uken, også. Mye frisk luft og konsentrasjon vet du, slikt skjerper sansene, sier Kim.

Men frisk luft eller ikke, nå er det nesten lyst ute, og det er et godt stykke å kjøre hjem igjen. Det har blitt torsdag med god margin, og selv om nattens økt ikke tok helt av fiskemessig, er vi slett ikke misfornøyde. Dessuten er det meldt fint vær til helgen.