Fredag morgen fikk Synnøve og Egon Bernstrøm, begge 92 år gamle, besøk av hjemmesykepleien hjemme i Teatergaten i sentrum. Det i seg selv er ikke uvanlig, men denne gangen var ærendet spesielt.
Sykepleier Aneb Hossain og sykepleierstudent Terje Bertheussen Brurås kom nemlig for å gi ekteparet første dose med koronavaksinen.
Fordi de begge ikke er så mobile som de var i yngre dager, fikk de lov til å få den hjemme.
– Det er veldig greit å få vaksinen hjemme. Vi føler oss litt tryggere når vi nå får den, sier Egon.
– Ja, vi var aldri i tvil om at vi ville ha vaksinen. Det er naturlig, akkurat som at vi tar influensavaksinen hvert år, sier Synnøve.
Vær mye hjemme
Ekteparet er ikke så mye ute som de var tidligere i livet. Men det blir noen turer i nærmiljøet og på butikken.
– Det siste året har vi vært mer hjemme enn vanlig, sier Egon.
– Det var litt rart da vi fikk beskjed i mars om å holde oss mest mulig hjemme og bare gå ut for å gjøre viktige ting. Jeg ble litt stresset da, forteller Synnøve.
300 doser satt hjemme
Det er fastlegene som kartlegger hvem av pasientene deres som trenger å få satt vaksinen hjemme fordi det er vanskelig for dem å komme seg til legekontoret.
De siste tre ukene har hjemmesykepleien satt cirka 300 vaksinedoser på hjemmeboende eldre over 80 år.
De aller fleste eldre som ikke bor på sykehjem får vaksinen hos fastlegen sin eller på den nyåpnede vaksinestasjonen i Sentralbadet.

Nå er vaksineringen i Sentralbadet i gang: – Gleder meg til å gå på bingo igjen
– Får tak i nesten alle
Knut-Arne Wensaas, tillitsvalgt for fastlegene i Bergen, sitter i kommunens vaksinasjonsgruppe. Fastlegene begynte å vaksinere eldre over 85 år, legesekretærer og fastleger i uke 4, forteller han.
– Vi har nå begynt å vaksinere de fra 80 år og eldre. En god del fastleger er ferdig med første dose i denne gruppen. Denne uken er de første på 85 pluss og ansatte på legekontor fullvaksinerte.
I Trondheim opplever kommunen at de ikke får kontakt med mange over 85 år som skal tilbys vaksine. Det problemet har ikke fastlegene i Bergen, sier Wensaas.
– Vi får tak i så å si alle. Det er høy vaksinasjonsdekning blant de eldste.

Vaksinering kan gi mer normal sykehjemshverdag: – Håper min mor kan få treffe oldebarnet
Høy arbeidsmengde
Ifølge Wensaas opplever fastlegene at det er en del ekstraarbeid med logistikken knyttet til vaksineringen. Arbeidsmengden utenom er også høy nå.
– Konsekvensene av pandemien og tiltakene begynner å prege befolkningen, og det merker vi. Men vi er godt rustet til jobben og det er helt nødvendig å ha fremdrift på vaksinasjon. Det er jo en del av løsningen på de andre utfordringene.
– Klarer ned til 65 år
Wensaas sier at hvor lenge fastlegene klarer å ta unna det meste av vaksineringen kommer an på vaksinetilgangen.
– Dersom tilgangen blir mye høyere, må kommunen ta over mer av jobben. En god del av fastlegekontorene ser for seg at de i hvert fall klarer å vaksinere pasientene ned til 65 år og de mellom 18 og 65 år som er i risikogrupper.
Glad de er to
Tilbake i Teatergaten forteller ekteparet Bernstrøm at de ikke har vært så veldig bekymret for å bli smittet av korona. De har holdt sammen i 67 år.
– Det betyr all verden å være to sammen når man må være så mye hjemme, sier Egon og ser bort på sin kjære Synnøve.
– Vi har også fått besøk av døtrene våre og familie ellers. I starten satt vi utenfor. Ellers har det vært med god avstand og få om gangen, forteller Synnøve.
Nå gleder de seg til de kan samle alle de tre barna, seks barnebarna og syv oldebarna igjen.
– Det skal bli fint å få gi dem klemmer igjen, sier Synnøve.
Kommentarer til denne saken