– Det er brukt mye penger på å oppgradere skolen, men veien dit er minst like viktig. Læring skjer ikke bare på skolen, det skjer utenfor, hjemme og ute i verden. Alle barn husker veien til og fra skolen. Som barn kunne jeg bruke en time på å gå den korte veien, sier Rodrigo Cortez.

Han er kunstner og går under navnet RC. Han er kunstnerisk leder for prosjektet som holder koken i undergangen på Danmarks plass. Han vokste selv opp i området, og nettopp undergangen var en del av skoleveien hans.

– Denne veien har sett, unnskyld, for jævlig ut. Lenge!

Har malt i flere uker

Prosjektet har fått navnet «Gatekunst på skoleveien», og for to uker siden startet de på jobben. Hele undergangen ble vasket og de første malingsstrøkene tatt.

Det løper barn og ungdommer rundt i undergangen. Forbi passerer folk på vei til og fra steder. Noen stopper nysgjerrig opp og lurer på hva som skjer.

På en nesten blank flate, hvor det tidligere har hengt drøssevis av plakater og bare stiftene står igjen, maler Amelie Rouppert (18).

– Det er første gang jeg prøver meg på vegg. Det er veldig gøy!

Hun er med som Cortez´ assistent.

– Det som er viktig for meg, er at det er unge og engasjerte med på dette. De er med på å påvirke hvordan omgivelsene deres ser ut, og føler et eierskap til det, sier han.

– Så engasjerte!

I veien fra undergangen og opp mot Bien, står en liten gjeng barn. De hjelper gatekunstneren M.u.M og konen og samarbeidspartneren Claudia Saanz.

– Dette skal bli et tre, forteller Emmet Helldal Sorteberg (8), som har en sprayboks i hånden.

De har fått introduksjon i kunsthistorie, malte litt og lærte om graffiti og tegning.

– De er så engasjerte! De kommer før det starter og blir lenger enn vi egentlig skal holde på, skryter Saanz.

I tillegg til RC og M.u.M, er også kunstnerne Barnslig, Nimi og Doyenne Art med.

Store ambisjoner

– Målet vårt er å gjøre undergangen mer innbydende og mindre stigmatiserende for området, forteller Paul Bakabelemama (27). Han er prosjektleder i No Filter, som er en frivillig ungdomsorganisasjon.

Prosjektleder Bakabelemama forteller at de utelukkende har fått gode tilbakemeldinger.

– Planen er å gjøre den andre undergangen ved Årstad videregående skole også. Kanskje kan vi gjøre dette flere steder, kanskje andre steder i landet. Jeg har store ambisjoner for prosjektet.

De har inngått en avtale med Statens vegvesen om å ta seg av vedlikeholdet de neste fem årene.

– Vi ville få dette til, så vi har gått all in.

I tillegg til all gatekunsten, jobber de mot å få til en dagsfestival.

– Kommer godt ut av det

– Danmarks plass er en grå trafikkmaskin. Da vi fikk dette tilbudet, tenkte vi at det var en god idé og at det vil gjøre det litt triveligere der, forteller prosjektleder på drift og vedlikehold i Statens vegvesen, Harald Midtun.

Han forteller at de ofte er i undergangen der for å rydde opp og male over tagging på veggene. At kunstnergruppen så foreslo at de skulle ta seg av vedlikeholdet på veggene fem år frem i tid, setter de pris på.

– Det at de dekorerer den så fint, vil nok bidra til at det blir mindre tagging. Så vi kommer godt ut av dette.