– Dette er et historisk øyeblikk. Teltet skal ikke opp igjen, sier byrådsleder Roger Valhammer (Ap) med et stort smil.

Siden november 2020 har den ruvende teststasjonen stått midt i hjertet av Bergen sentrum. Som en tydelig påminnelse om utfordringen vi har stått overfor.

På palmesøndag skal de siste PCR-testene utføres i testteltet på Festplassen. Deretter starter arbeidet med å forvandle testplassen tilbake til Festplassen igjen.

– Tusen takk

Fredag stilte Roger Valhammer (Ap), helsebyråd Beate Husa (KrF) og opp ved teststasjonen for å takke dem som har stått på med testing gjennom pandemien.

– Det er nesten ikke mulig å takke dere nok for innsatsen. Det er bare å bøye seg i støvet, og jeg vet at jeg har hele byen med meg når jeg sier tusen, tusen takk, skryter Valhammer.

Helsebyråden opplyser at rekorden ble satt da 1857 personer var innom på én dag. Hun roser de ansatte for innsatsen og den positive innstillingen.

– Imponerende. Det fortjener en applaus, sier Husa.

Én teststasjon består

Tusenvis av bergensere har i løpet av det siste halvannet året stått i til tider lange køer utenfor teltet på Festplassen.

I februar forsikret både helsebyråden og byrådslederen om at det ikke er aktuelt å sette opp teltet igjen.

– Dersom det blir nødvendig å bygge opp kapasiteten igjen, skal vi klare å gjøre det uten å bruke Festplassen, sa Husa til BA.

Nå skal bergenserne få tilbake Festplassen.

– Vi skal feire 17. mai og Buekorpsenes dag. Jeg gleder meg, fastslår Valhammer.

Etter at bruken av selvtester tok seg opp, har antallet som tar PCR-test gått kraftig ned. Så langt denne uken har mellom 146 og 175 personer i Bergen testet seg per dag.

Fra og med mandag har Bergen kommune bare teststasjon på Spelhaugen i Fyllingsdalen. I tillegg blir det utlevering av selvtester hos Innbyggerservice i Kaigaten i Bergen sentrum.

Fra film til test

En av de ansatte som var til stede fredag var Saria Zahrouni. Hun kom til Norge fra Tunisia for tre år siden og har en mastergrad i film og media å skilte med.

Men siden juni 2021 har hun jobbet med å teste bergensere for korona.

– Jeg fikk et kurs og så startet jeg i jobben. Jeg har vært innom alle stasjonene her, fra registrering til testing, forteller hun til BA.

Overgangen fra film til pandemihåndtering har vært utfordrende, vedgår Zahrouni.

– Det har vært veldig travelt og utfordrende i perioder. Men jeg har lært så mye her. Det har vært helt fantastisk, forteller hun smilende.

Selv om hun kommer til å savne folkene ved teststasjonen på Festplassen når siste arbeidsdag er over søndag, er ikke Zahrouni ferdig med pandemi-innsatsen ennå.

– Nei, jeg skal jobbe på teststasjonen på Spelhaugen, forteller hun.