De kan velge og vrake

Handler om å gi og ta: Marte Mjøs Persen er Aps ordførerkandidat, men posten er ikke så viktig for Ap at Harald Schjelderup og partiet ikke kan ofre den for å få byrådsmakten av sentrumspartiene. FOTO: GEIR KVILE

Handler om å gi og ta: Marte Mjøs Persen er Aps ordførerkandidat, men posten er ikke så viktig for Ap at Harald Schjelderup og partiet ikke kan ofre den for å få byrådsmakten av sentrumspartiene. FOTO: GEIR KVILE

Artikkelen er over 4 år gammel

Aps toppduo Harald Schjelderup og Marte Mjøs Persen er på denne målingen akkurat som reveparet med to utganger fra hiet.

DEL

For om BAs Infact-måling (se faktaboks til høyre i artikkelen) var valgresultatet for denne uken, kunne Ap dannet flertallsbyråd med SV og Miljøpartiet De Grønne. Sammen får de tre partiene 34 av 67 representanter i bystyret.

Ap kunne også dannet flertall sammen med sentrumspartiene KrF og Venstre, partier Harald Schjelderup har flørtet åpenlyst med. De tre partiene her får til sammen 35 representanter.

Venstre vil ha makt

Venstre har av de to sentrumspartiene vært tydeligst på at de foretrekker et borgerlig samarbeid, men på denne målingen klarer ikke Høyre og Frp å få flertall i bystyret, selv om de får med Venstre og KrF. Det borgerlige flertallet er borte.

Førstekandidat for Venstre, Erlend Horn, påpeker at det er veldig jevnt mellom rødgrønn og borgerlig side i Bergen for tiden.

– Vi mener det beste er et borgerlig styre, der Venstre har en sterk hånd på rattet, sier Horn.

– Men hva gjør dere om det ikke blir borgerlig styre, slik denne målingen viser?

– Da må vi prøve å gjøre Bergen grønnere på en annen måte.

– Dere søker altså makt?

– Ja, selvsagt.

– Spennende valg

KrFs førstekandidat Dag Inge Ulstein sier at målingene for tiden, denne inkludert, viser at vi bergensere går mot et åpent og spennende valg.

– Det tror jeg vil være engasjerende, og det vil presse politikerne til å være tydeligere på sakene, sier han og legger til at mange vil ønske seg et sterkt sentrumspåvirket og styringsdyktig byråd.

På spørsmål om hva han foretrekker av et Ap-ledet byråd og et Høyre-ledet byråd svarer Ulstein at det er politiske gjennomslag som er viktigst.

– Vi har hatt gode erfaringer i samarbeid med begge sider tidligere, og vi tror det beste for byen er et sterkt sentrum. Valgresultatet og forholdstallene der vil styre eventuelle muligheter til å komme i posisjon, sier han.

På landsmøtet

Denne helgen er byrådslederkandidat Harald Schelderup og ordførerkandidat Marte Mjøs Persen og mange andre av bystyrekandidatene på landsmøtet til Arbeiderpartiet på Folkets Hus på Youngstorget.

Som medlemmer i to av redaksjonskomiteene er de sentrale i å sy sammen grunnlaget for en ny politikk.

Aps liberalisering av sin egen flyktning- og asylpolitikk er populært hos sentrumspartiene.

Om oppslutningen sier Schjelderup at den selvfølgelig kan endre seg.

– Det har vi vært tydelige på hele veien. Dessuten, i det bildet dere beskriver er det ikke sikkert at MDG hører hjemme til venstre for Ap. Målingen viser at velgerne vil ha et skifte i Bergen, og at vi i Arbeiderpartiet har et ansvar for å gjøre noe med det, sier Schjelderup.

– Hvem vil du samarbeide med, sentrum eller venstresiden?

– Det Horn og Ulstein sier er positivt. Jeg mener det finnes god politikk i skjæringspunktet mellom Ap og sentrum. Vi har sagt at vi kan samarbeide godt med alle utenom Høyre og Frp. Så ser jeg også at Rødt har stilt seg på sidelinjen, og at SV er skeptiske til å sitte i et byråd.

– Hvis dere vinner valget til høsten, hvor viktig er det å danne et flertallsbyråd?

– Vi trenger ikke å gjøre det til et flertallsbyråd. Skulle vi vinne valget, dikterer vi ikke noe, vi finner ut av det sammen med de andre, svarer Schjelderup.

Forhandlingskort

Et av forhandlingskortene er ordførerposisjonen. Marte Mjøs Persen sier at hun har kjempelyst å bli ordfører i Bergen, men ...

– Det absolutt viktigste er å dra politikken i en annen retning.

– Så ordførerposten er til salgs?

– Skal vi ha byrådsmakt handler det om å gi og ta, både saker og posisjoner, svarer Mjøs Persen.