Julestemningen var også god på Circus Tavern, den lille puben i Manchester som klubbens bergenske tilhengere kjenner så godt.

Bor på gjesterommet

Johan Holmefjord (53) har vært der så regelmessig at pubens eier, Barry Hayes, mente at nordmannen kunne spare utgifter til overnatting.

– Han så jo hvor ofte jeg var i Manchester. Derfor mente han at jeg heller bare kunne bruke gjesterommet hans i leiligheten han har over puben. Så det er blitt den faste basen min, humrer Johan Holmefjord, som til daglig jobber som innkjøpssjef av laks til en fiskefabrikk i Danmark.

I tillegg sitter han i styret i familiebedriften Bolaks i Fusa.

Etter to besøk med julemat hjemme i Bergen satte Johan Holmefjord seg på flyet til Manchester på 1. juledag. Dagen etter, på tradisjonsrike Boxing Day, var han på plass på Old Trafford da Newcastle ble banket 4-1.

– Full hus selvsagt, med 75.000 på tribunene og svært god stemning. Og etterpå ble seieren som seg hør og bør feiret på stampuben Circus Tavern, sier han, litt hes og gruggen i stemmen på telefonen fra gjesterommet i etasjen over puben i Portland Street.

Circus Tavern er liten – den er stappfull når 30 supportere har presset seg inn. Det skal ha vært en av stampubene til United-legenden George Best i sin tid. I dag er det også et fast møtested for klubbens mange norske supportere. Og andre som kler seg i rødt i en av Englands største byer.

Holdt til hos foreldrene

Johan Holmefjord er nok den aller ivrigste i gjengen som vi møtte i Manchester Uniteds supporterklubbs kontorlokaler – og butikk – i Strandgaten noen dager før julen ble ringt inn.

– Jeg er på 25-30 kamper i løpet av en sesong. Det blir mange turer, smiler 53-åringen, som også var på plass i Kasakhstan i november da Manchester United møtte Astana i Europa League.

Saken fortsetter under bildet.

– Vi var jo allerede klare for neste runde. Så Solskjær sendte juniorlaget. Men Johan var på plass likevel, ler Hans Lokøy (57), som var den som tok initiativet til å starte klubbens norske supporterklubb i 1981.

Han fikk med seg den jevngamle kompisen Per Harald Larsen, som fortsatt styrer butikken i Strandgaten.

– De første årene holdt vi til hjemme hos mine foreldre. Vi overtok jo nesten hele huset med supportereffekter og alt vi skulle ha plass til, humrer Per Harald Larsen, og viser oss rundt i de romslige lokalene som Manchester United Supporters Club Scandinavia disponerer på Nordnes.

Ny energi med Solskjær

– Det betyr mye for oss United-supportere i Bergen at vi kan møtes her. I tillegg til alt av supportereffekter er dette et sted vi kan treffes, prate og utveksle erfaringer. Det er helt suverent, mener André Moa Grepstad (30).

Saken fortsetter under bildet.

Han er opprinnelig fra Førde, men bor i Bergen.

– Vi har en lokalavdeling med United-supportere i Førde også. Så jeg er med begge steder. Må jo det, slår han fast.

Etter å ha dominert i Sir Alex Fergusons lange regjeringstid fra 1986-2013, med en rekke triumfer både hjemme og i Europa, har det vært utskifting av managere og magrere tider.

– Vi ble veldig godt vant, mener Renate Walle (48) .

Bergensjenten har holdt med United siden hun var seks, inspirert av en entusiastisk storebror, og vært med på både oppturer og nedturer.

– Vi har tro på Solskjær som manager. Med Mourinho var det trasig på slutten, sier hun, og får bekreftende nikk fra resten av gjengen.

– Nå er det kommet en ny energi. Solskjær snakker med spillerne og viser at han bryr seg. Det er også veldig positivt at han tør å satse på unge spillere – som McTominay, Greenwood og flere andre, mener Renate Walle.

Ole Gunnar Solskjær scoret i sin tid mange mål for United – med seiersmålet i Champions League-finalen mot Bayern München i 1999 som det aller viktigste. På tribunen på Camp Nou i Barcelona satt to kompiser fra Bergen.

Saken fortsetter under bildet.

– Bayern ledet 1-0 da ordinær tid var over. Men vi hadde full ro, flirer Hans Lokøy og Per Harald Larsen om de to overtidsmålene som sørget for at United vant «The Treble» – serie, FA-cup og Champions League – det magiske året.

– Nå har vi 44.000 medlemmer i vår skandinaviske supporterklubb. 40.000 av dem er norske. Hvorfor det fortsatt er sånn, vet vi ikke. Interessen for engelsk fotball her hjemme er i alle fall helt spesiell, fastslår Hans Lokøy.

Husker du?

Manchester United har opp gjennom historien hatt flere lederskikkelser på banen. Duncan Edwards ble spådd en lang og lysende karriere, men omkom bare 21 år gammel i flyulykken i München i 1958.

En av de få som overlevde var Bobby Charlton, som ble en leder på og utenfor banen på hele 1960-tallet. Senere lagkapteiner og lederskikkelser inkluderer spillere som Bryan Robson og Paul Ince.

Og min mann, Roy Keane. Han huskes for mye, på godt og vondt, men mest for det første. Selv vil jeg aldri glemme semifinalen mot Juventus i Torino i 1999. United klarte bare uavgjort 1-1 hjemme på Old Trafford. Returkampen mot det italienske storlaget ble som ventet en tøff oppgave. Vondt ble til verre da Juventus gikk opp til 2-0 etter bare elleve minutters spill. Så tok Keane tak i kampen og sørget for den viktige reduseringen midtveis i omgangen. Men bare noen minutter senere fikk United-kapteinen gult kort, noe som ville medføre at han måtte stå over Champions League-finalen – om United skulle klare brasene i Torino.

Hang han med hodet? Tvert i mot. Ingen løp mer og ingen kjempet hardere enn Roy Keane på Stadio delle Alpi. United snudde kampen i Italia.

De vant også den dramatiske finalen mot Bayern München. Med lagkapteinen på tribunen.

Per Haukaas