Gå til sidens hovedinnhold

De som løslates skal bli noens nabo

Artikkelen er over 2 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I BA lørdag 5. januar stilte innsatt 13007 fra Bergen fengsel, avdeling Osterøy, eller Ulvsnesøy, spørsmålet: Skal vi sone verre fordi vi er færre?

Dette er et av de viktige og betimelige spørsmålene som er reist rundt den planlagte nedleggingen av dette, kanskje Norges mest vellykkede soningssted. Og den innsattes debattinnlegg er så velformulert, faktabasert og fritt for sminkede vendinger, at alle bør lese det, aller helst topp-politikere som i disse dager sitter å skal spikre en mulig ny regjeringsplattform. Jeg vil si til disse, og dette brevet går også direkte til statsministeren, det er ingen skam å snu. I denne saken er faktisk det eneste redelige utfallet, nettopp å snu.

Les også

Skal vi sone verre fordi vi er færre?

 

Jeg skulle ønske at Erna Solberg, gjerne Tor Mikkel Wara, ville stå fram og si at de etter en nøye vurdering av forholdene og innspillene rundt beslutningen om å legge ned Bergen fengsel, avdeling Osterøy, har funnet at de ønsker å snu i saken.

At de har funnet at både kriminalpolitiske, samfunnsøkonomiske, menneskelige og likestillingsmessige sider av saken er så vidt overveldende at det å la være å snu, ville gjøre uopprettelig skade. Det er sagt mange ganger at kriminalomsorg ikke uten videre står fram som stemmemagnet. Det er på en måte opplest og vedtatt. Men dersom en bruker faktabasert informasjon i markedsføringen av en slik snuoperasjon, tror jeg faktisk at det vil kunne gi både forståelse og velgeroppslutning.

Det er et faktum at kriminelle skal løslates etter soning. Det er også et faktum at den løslatte skal bli noen av oss sin nabo. Og det er et uomtvistelig faktum at denne naboens totale situasjon vil kunne være av avgjørende betydning for hvordan vi vil oppleve naboskapet.

Det er et like uomtvistelig faktum at kvinnelige innsatte i Norge vil stå rimelig ribbet tilbake når det gjelder muligheter til en positiv utvikling hvis dette unike tilbudet forsvinner. Reelle alternativ finnes ikke. Sånn kunne jeg fortsette med fakta som det ikke må føres bevis for, fordi alle forstår dem, de er logiske.

Så er det et faktum at nettopp dette fengselet, i nært samspill med den enkelte, har plassert seg i første rekke i landet når det gjelder det å gi de innsatte den ballast de trenger for å bli en ressurs for seg selv, for sin familie, og for naboene. Dette er faktabasert, dokumentert informasjon som i tillegg til de mer logisk baserte elementene vil kunne gi en snuoperasjon politisk gevinst, og tro på at politisk håndverk er noe annet, og mer enn taktikkeri relatert til stemmesanking.

Etter høstens og vinterens debatt i forhold til likestilling og kvinners rett, vil det å snu her også være et viktig kvinnepolitisk bidrag. La dette unike fengselet fortsatt skape gode samfunnsborgere og naboer.

Kommentarer til denne saken