Slik svarer Akvariet på Gjelsvik-kritikken

 I dette innlegget svarer direktør ved Akvariet Geir Olav Melingen (bildet) på Erling Gjelsviks kritikk av Akvariet.

I dette innlegget svarer direktør ved Akvariet Geir Olav Melingen (bildet) på Erling Gjelsviks kritikk av Akvariet. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Erling Gjelsvik kan ikke ta mer feil når han sammenligner «Nye Akvariet» med et maritimt Disneyland, skriver Akvariet-direktør Geir Olav Melingen.

DEL

MeningerGlem Akvariet slik du kjenner det. Denne setningen har vi brukt når vi har forklart hva vi ønsker å skape gjennom «Nye Akvariet». Erling Gjelsvik (BA lørdag) har åpenbart ikke fått med seg hvilke planer vi har: Vi skal skape et nytt og moderne kunnskaps- og formidlingssenter om livet i havet, marin forskning og marine næringer.

Les Erling Gjelsviks innlegg her:  Har ikke Akvariet overlevd seg selv?

Målet vårt er at dette senteret skal være hjertet i Bergens marine nærings- og kunnskapsakse. «Nye Akvariet» bygger på tre pilarer:

1. Havforskning: Bergen har verdens ledende havforskningsmiljø.

2. Næring: Verdens ledende næringsaktører innen havbruk og marin teknologi er lokalisert i Bergen.

3. Formidling: Akvariet i Bergen er et av Nord-Europas mest anerkjente og best besøkte akvarier, samtidig som Bergen har et svært sterkt medie- og teknologimiljø.

Les også andre innlegg av Geir Olav Melingen:

Aktiviteten i «Nye Akvariet» konsentreres rundt det vi har kalt «Den marine formidlingsmodellen». Vi ser det som vårt samfunnsansvar å bidra til at så mange som mulig får kunnskap om livet i havet, om hvordan vi kan produsere mat i havet på en sunn og bærekraftig måte, om hvordan vi forsker på havet og om havets betydning for planeten og helsen vår. Dette skal vi gjøre gjennom å være de marine aktørenes vindu mot verden.

I tillegg vil vi bidra til å øke forståelsen for hvordan havbruksnæringen jobber, og hvilke utdannings- og karrieremuligheter som finnes i de marine miljøene. Vi har også et mål om å formidle forskningsresultater til et bredt publikum.

Hvorfor ønsker vi å gjøre alt dette? Fordi svaret på flere av de store samfunnsutfordringene i verden står overfor ligger i havet.

Det marine miljøet i Bergen har både behov for en sterk formidlingsaktør og en god formidlingsarena. Vi skal være det naturlige stedet å ty til når marine kunnskapsinstitusjoner og næringsaktører selv har noe de vil formidle. Vi vil bygge et senter der både forskningsinstitusjoner, utdanningsinstitusjoner og ulike næringsaktører kan drive aktiv kunnskapsformidling i samhandling med oss på Akvariet.

Hvorfor ønsker vi å gjøre alt dette? Fordi svaret på flere av de store samfunnsutfordringene verden står overfor ligger i havet. Siden Akvariet ble åpnet for snart 60 år siden, har det i Bergen vokst frem verdensledende nærings- og forskningsmiljøer som sammen skal finne gode svar på globale utfordringer.

Vi skal lære barn og unge om fisk og skalldyr, og gi dem kunnskap om livet i havet, skriver direktør ved Akvariet Geir Olav Melingen.

Vi skal lære barn og unge om fisk og skalldyr, og gi dem kunnskap om livet i havet, skriver direktør ved Akvariet Geir Olav Melingen. Foto:

Vi på Akvariet ønsker å bidra til at Havbyen Bergen styrker sin posisjon som verdens marine hovedstad. I tillegg ønsker vi å formidle kunnskap om det som kommer til å være Bergens og Norges viktigste næringer i fremtiden, nemlig havnæringene.

For å vise at det er mulig å bygge et nytt anlegg, har vi lekt oss med noen skisser. Det finnes også en annen skisse enn vår, som har tatt utgangspunkt i det samme området på Dokken. Disse skissene er helt ulike, og «Nye Akvariet» blir neppe slik noen av skissene viser. Poenget har vært å illustrere at det er plass til et nytt og spektakulært anlegg i dette området, og at et nytt akvarium kan være motoren i en positiv byutvikling. I flere byer har vi sett at et akvarium kan brukes i byutviklingsøyemed. Det nærmeste eksempelet er København og Den Blå Planet. I Baltimore har National Aquarium hatt stor betydning for byutviklingen i havneområdet. Vi har også sett gode eksempler i Atlanta og Tennessee. Vi ønsker at «Nye Akvariet» skal spille en tilsvarende viktig rolle i Bergens nye, marine bydel.

Vi bidrar gjerne til å opplyse Erling Gjelsvik også.

Hvert år har National Aquarium i Baltimore omlag 100.000 skolebarn innom i organisert undervisning. I Atlanta har Georgia Aquarium besøk av 175.000 skolebarn årlig. Her bygger en kunnskap om dyr og bevaringsprogram, og tar en viktig rolle i å oppdra den kommende generasjon i å ta vare på og forstå naturen. Dette ønsker vi på Akvariet å gjøre i enda sterkere grad.

Jeg vet ikke hvordan Erling Gjelsvik har fått det for seg at vi skal bygge et marint Disneyland. Det skal vi ikke. Det vi skal, er å vise frem vår lokale, marine fauna. Vi skal lære barn og unge om fisk og skalldyr, og gi dem kunnskap om livet i havet. Vi skal få folk til å forstå havets betydning for menneskeheten, og hvordan vi bedre kan ta vare på natur og miljø. Vi skal være et levende samlingssted for både bergensere og tilreisende. Et sted folk oppsøker for å oppleve og lære.

Vi bidrar gjerne til å opplyse Erling Gjelsvik også. Du er hjertelig velkommen til en kunnskapsprat på Akvariet, Gjelsvik, så skal jeg vise deg hva vi faktisk ønsker å skape. Den oppfatningen du har av oss er nemlig så langt fra virkeligheten som det går an å komme.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags