– 43 år og for gammel?

PÅ JOBBJAKT: Jeg har søkt på over 200 stillinger, vært på noen håndfuller intervjuer, også en del annengangs intervjuer. Men ingen søknader og intervjuer har blitt til jobb, skriver Eivind Langhelle i dette innlegget.FOTO: EIRIK HAGESÆTER

PÅ JOBBJAKT: Jeg har søkt på over 200 stillinger, vært på noen håndfuller intervjuer, også en del annengangs intervjuer. Men ingen søknader og intervjuer har blitt til jobb, skriver Eivind Langhelle i dette innlegget.FOTO: EIRIK HAGESÆTER

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Trenger man virkelig bachelor i informatikk for å jobbe som telefon-resepsjonist i Bergen kommune? spør jobbsøkende Eivind Langhelle i dette innlegget.

DEL

DebattEtter to år som arbeidssøkende, begynner jeg å stille spørsmål ved i hvilken retning samfunnet er på vei.

Jeg har søkt på over 200 stillinger, vært på noen håndfuller intervjuer, også en del annengangs intervjuer. Men ingen søknader og intervjuer har blitt til jobb.

Jeg søker på alt mulig. Noen stillinger har jeg fått beskjed om at jeg er overkvalifisert for, andre at jeg er underkvalifisert for, på papiret. Jeg har også hatt profesjonelle aktører til å hjelpe med å finpusse søknadene mine, uten resultat.

Jobbmarkedet er veldig utfordrende. For eksempel hadde Rema 1000 800 søkere på to lageroperatør-stillinger på Hylkje. Så det er mange som kjemper om få jobber.

Utdanningskravet på enkelte stillinger er også hårreisende. Bergen kommune krever for eksempel bachelor i informatikk for å jobbe som telefon-resepsjonist.

Gjelder ikke det å ha yrkeserfaring lenger?

Den verste beskjeden man som arbeidssøkende kan få, er når de sier at du er for gammel.

43 år og for gammel!?

Den verste beskjeden man som arbeidssøkende kan få, er når de sier at du er for gammel.

Jeg begynte i min første jobb på slutten av barneskolen, da leverte jeg blomster på busser som skulle ut i distriktet. Dermed har jeg vært «yrkesaktiv» i over 30 år. Men jeg er ikke for gammel. Arbeidsgiverne ønsker en 30-åring med master som har 20 års erfaring, «Lykke til».

Det står i media at arbeidsledigheten er på vei ned. Vel, etter to år så er man ikke arbeidsledig lenger, da faller man ut av systemet. Jeg tipper at de tallene politikerne og media opererer med er uten alle som i 2014–16 mistet jobben i forbindelse med olje-nedturen og ikke er kommet tilbake. De er da falt ut av systemet.

En annen utfordring som arbeidssøkende, er de mange bekjente som ønsker at du hele tiden skal stille til dugnad, «siden du allikevel går hjemme og ikke gjør på noe».

Til dere må jeg bare si at dugnad er noe man kan drive med når alle andre rammer rundt deg fungerer, og du har overskudd etter dagens jobb.

Dugnad gir ingen penger i kassen for den som utøver det, og for å leve i dagens samfunn trenger man penger dessverre.

Så når de økonomiske bekymringen for sin egen og familiens eksistens er ryddet av veien, da kan man begynne å tenke på dugnadsarbeid. Jeg har ingenting imot dugnad, det er en samfunnsnyttig del av å drive med frivillig arbeid, og jeg har hatt min del, i aller høyeste grad, ved å påta meg verv der de fleste sitter stille og ikke ønsker delta.

I tillegg så vil jeg si at det å gå hjemme som arbeidssøkende ikke er ensbetydende med at man ikke gjør noe. Det ligger i ordet arbeidssøkende. Det er den jobben man har og må gjøre, hver dag.

I tillegg til alle andre bekymringene man må sortere og håndtere, når «AS familien» ikke går som et smurt maskineri siden inntekten reduseres, og utgiftene blir høyere sett i forhold.

Nå har det vært mye klaging, men jeg er en gründer og har fått etablert en nettbutikk: www.edamp.no med egne midler, og med godkjenning fra NAV.

Eneste utfordringen er at det tar tid å bygge opp en bedrift, så lønn kan kanskje heves om to eller tre år.

Mitt nåværende ønske er å ha en betalt jobb igjen. Slik at jeg får alle hjulene til å rulle igjen, og ikke kjører med ett hjul på felgen.

Så jeg håper at en av søknadene jeg har inne snart betaler seg.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags