Bergen kan ikke være dårligere enn andre byer på dette

Kommunen må gå foran med et godt eksempel og kutte i plastbruken, mener Mona Høgli (bildet).

Kommunen må gå foran med et godt eksempel og kutte i plastbruken, mener Mona Høgli (bildet). Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Vi har ikke tid til å vente på byråkratiske utredninger eller EU-direktiv. Vi må ta grep her i Bergen.

DEL

MeningerHurra! EU-parlamentet tar grep og har vedtatt å forby en rekke plastprodukter. I Norge sleper regjeringen føttene etter seg og ber Miljødirektoratet utrede hvilke virkemidler som kan gi en reduksjon i bruk av ulike engangsartikler i plast. På NRK slår det selverklærte miljøpartiet Venstre fast at den største utslippskilden til mikroplast, slitasje av bildekk, ikke skal gjøres noe med – tvert imot, det skal bygges mer vei.

Kjære bergensere: Skal vi ikke vise at vi har mer guts og handlekraft enn de sentrale myndighetene? Vi har ikke tid til å vente på byråkratiske utredninger eller EU-direktiv. Vi er blitt skremt av hvaler, fisk og fugler med magen full av plast, av forsøplede strender og skremmende statistikker for hvor mye plast som hver eneste dag går inn i naturens kretsløp. For første gang er det nå også påvist mikroplast i mennesker.

Tenke globalt og handle lokalt er et godt slagord og noe som i større grad bør være en rød tråd i miljø- og klimapolitikken. I denne sammenhengen betyr det at vi må ta grep her i Bergen. Hver enkelt av oss har selvsagt et ansvar, men det som kan monne mest, er dersom kommunen går inn i dette med bredsiden til.

Bergen kommune har en enorm makt som innkjøper, og innkjøpsreglementet kan brukes til å begrense bruken av plastemballasje. Kommunen må gå foran med et godt eksempel og kutte ut bruk av engangsbestikk, plastkopper og stoppe innkjøp av varer med unødvendig emballasje.

Store gjennomgripende endringer, som er det som kreves om plastproblematikken skal tas på alvor, er ikke akkurat regjeringens varemerke.

Programutkastet for MDG går inn for å gjøre Bergen til Norges første «plastfrie by.» Jo da, vi hører allerede proteststemmene som sier at dette er helt umulig. Og ja, det er produkter der plast foreløpig er eneste mulighet og beste alternativ, men det meste som lages av plast kan også lages av fornybart biologisk materiale, som treverk.

Det handler altså ikke om å leve helt uten plast. Men det ligger et enormt potensial i å erstatte plast med andre materialer eller unngå emballering der det er mulig.

Store gjennomgripende endringer, som er det som kreves om plastproblematikken skal tas på alvor, er ikke akkurat regjeringens varemerke. Her, som på andre områder, har store norske byer potensial til å gå foran. Andre byer har startet allerede, og i Oslo ansetter de nå en «plastsjef» som skal arbeide målrettet for å luke ut all unødvendig plastbruk. I Bergen bør vi ikke være dårligere.

Kom igjen, bergensere! La oss gå for å bli Norges første «plastfrie by.»

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags