Fallende boligpriser?

Christer Vikebø mener prisene i nærheten av Bergen sentrum vil gå opp i 2018. – Byggeaktiviteten ved Lagunen Storsenter vil derimot ikke bedre tilgangen til leiligheter i Bergen sentrum, påpeker han i dette innlegget.FOTO: BA-ARKIV

Christer Vikebø mener prisene i nærheten av Bergen sentrum vil gå opp i 2018. – Byggeaktiviteten ved Lagunen Storsenter vil derimot ikke bedre tilgangen til leiligheter i Bergen sentrum, påpeker han i dette innlegget.FOTO: BA-ARKIV

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

– Med mindre førstegangskjøperens boligdrøm i 2018 er en leilighet på Nesttun ferdigstilt i 2020, bør de ikke juble for høyt, skriver Christer Vikebø i dette innlegget.

DEL

DebattUnder overskriften «Boligprisene ventes å stupe i Bergen neste år», omtalte BA 16. desember Eiendom Norges prognoser. Prognosen som fortalte at boligprisene ville falle fem prosent i 2018, var basert på tall fra SSB. Dristig.

Først og fremst. Jeg er temmelig sikker på at en nedgang på fem prosent i større grad vil oppleves som en fortauskant enn et stup. Det som derimot fikk meg til å tenke at noen burde helle litt malurt i begeret, var at professor Ola Grytten var eneste bidragsyter med lokal kunnskap. Så vil prisene i Bergen stupe i 2018?

Jeg tror svaret er nei.

Christer Vikebø  er eiendomsmegler i Privatmegleren Vikebø & Jørgensen

Christer Vikebø er eiendomsmegler i Privatmegleren Vikebø & Jørgensen Foto:

Jeg vet med sikkerhet at boligmarkedet i Bergen ikke er sort hvitt. Det minner i større grad om været i byen, med flere nyanser av grått.

Les også:

La meg gi et eksempel; Ja, det er bygget og planlagt rikelig med leiligheter langs bybanetraseen til Flesland. Stort tilbud vil påvirke etterspørselen. Byggeaktiviteten ved Lagunen Storsenter vil derimot ikke bedre tilgangen til leiligheter i Bergen sentrum – slik det fremstilles i BA 16. desember. Med mindre førstegangskjøperens boligdrøm i 2018 er en leilighet på Nesttun ferdigstilt i 2020, bør de ikke juble for høyt.

Med mindre førstegangskjøperens boligdrøm i 2018 er en leilighet på Nesttun ferdigstilt i 2020, bør de ikke juble for høyt.

Eiendom Norge sjef Christian Dreyer peker på «lansering av mange nye nybolig prosjekter første halvår 2018», som en viktig årsak til prisnedgang. Geografi er derimot ikke eneste faktor å regne inn. Utnyttelsesgrad og kommunedelplan har de siste to tiår favorisert leiligheter i Bergen. Resultat, det er knapt bygget rekkehus, tomannsboliger og eneboliger.

Med mindre utbyggere i det herrens år 2018 plutselig planlegger å lansere familieboliger, vil det fortsatt være høy etterspørsel etter disse boligtypene.

Og nei, det er ikke det utbyggerne planlegger.

Les også:

Boligprisene faller - førstegangskjøperne kan glede seg 

At befolkningsveksten ikke står i forhold til antall planlagte leiligheter vil nødvendigvis regulere seg selv. Trolig i 2018. Utbyggere med de minst attraktive prosjektene, som ikke allerede har tråkket på bremsen, vil oppleve å ikke nå sine salgsmål. Flere prosjekter vil som et resultat forbli urealisert. Har vi uflaks får vi en «bråbrems», som igjen gir «underskudd» på boliger om tre-fem år (litt utenfor mitt poeng denne gangen, men greit å nevne).

Så, vil du oppleve fallende boligpriser i 2018? Tja. Enkelte vil oppleve markedet som tregt, andre vil selge én million over prisantydning etter første visning.

Grytten forteller i BA at korreksjonen i Bergen foreløpig ikke har vært stor nok. Jeg har vanskelig for å tro at dyktige Grytten får rett denne gangen. Korreksjonen «for liten», i forhold til hva?

Stavanger og Oslo har tidligere hatt eksplosiv prisvekst, mens Bergen knapt har hatt oppgang siden 2015. Den som mener Bergen er «mer overpriset enn andre steder», må ha oversett at en gjennomsnittsbolig i både Stavanger og Trondheim er dyrere enn i Bergen.

Så, vil du oppleve fallende boligpriser i 2018? Tja. Enkelte vil oppleve markedet som tregt, andre vil selge én million over prisantydning etter første visning.

Jeg regner med at SSB, tradisjon tro, bommer også i 2018. Jeg tror «Prisene skal opp en mindre fortauskant i Bergen neste år».

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags