På Skansen og Slåthaug er skøytesesongen i full gang. Fjellhytteeierne skal nå høste de deilige langhelgene mellom vinterferien og påske. Det er isfiskere på vannene og temperaturen har lenge vært blå. Solen varmer midt på dagen og tidlig ettermiddag, men det er Kvikk Lunsj og appelsin, eventuelt øl og Jagermester og afterski, som er assosiasjonen.

Det er ikke lett å få opp temperaturen verken på banen, tribunen eller i sofaen foran flatskjermen før Brann åpner Eliteserien mot Ranheim på EXTRA Arena. Stort nærmere frysepunktet for toppfotball kan en neppe komme. En ny tribune med 1500 plasser og en provisorisk som står på dispensasjon både fra fotballforbund og kommunen er rammen rundt den iskalde åpningen av Tippeligaen. Til sammen gir dette 3000 plasser.

Les også andre innlegg av Trond Tystad:

Jeg vil gjenta min bekymring for at fotballen kan komme til å spille seg ut over sidelinjen med disse tidlige åpningene. Før åpnet en sent i april i Skarverennshelgen, så rundt påske, og nå kryper starten mot vinterferien. Når arenaproduktet er noe som minner om fjerderundekampene i FA-cupen mot lag utenfor ligasystemet, ser en at norsk fotball lever farlig.

Bakteppet en åpner mot er at de store ligaene i Europa og Mesterligaen og Europaligaen. Spilleforholdene vil neppe invitere til storspill, og lagene møter haltende på banen med strekkskader oppstått mellom grønt gress i Spania og knallharde kunstgressbaner i iskald temperatur hjemme. Dette skjer i det vanskelige VM-året. Alle som har fulgt norsk fotball over mange år vet at mange lag som ligger litt uinteressant til på tabellen har veldig vanskelig for å lokke tilbake publikummet sitt etter at fansen har sett toppfotball fra fotball-VM sammenhengende i en måned og en dag.

Det vanskelige fjerdeåret er blitt enda verre etter at det også ble syklusen til Vinter-OL. I Pyeongchang fikk vi verdens raskeste skøyteløper, som umiddelbart fikk spise kirsebær med datteren til USAs president. Ingen av Brannspillerne blir verdens beste på EXTRA-arenaen i en bydel i Trondheim, og selv en som scorer mål der kan få slite med å bli gjenkjent av flyvertinnen på Norwegians fly hjem. Da er vi ved kjernen i Eliteseriens og Branns felles utfordring.

Det må skapes begeistring. Lokalpatriotisme, tradisjoner og gode følelser må gjenoppvarmes slik at det blir en deilig lapskaus, ikke usmakelig restemat. Eliteserien er jo i separasjon med TV2 og i forlovelse med Eurosport og MAX. Fire kamper tilgjengelig for alle i hver runde er ikke så gale, men akkurat når det gjaldt å satse og skape begeistring rundt norsk toppfotball, har TV 2 vært en av søylene.

Åpningen på EXTRA Stadion er jo symbolsk for Brann. Vi har en stall med stort utvalg av spillere til ekstra lave priser.

 

Denne spalten er skrevet av en av dem som kommer til å være helhjertet begeistret også i år. Brann og Arsenal har vært krydder i tilværelsen min fra jeg fikk det første kyss fra disse på Stadion, da Arsenals the double lag hadde vennskapskamp mot Brann. Krydderet har vært alt fra velsmakende til malurt, men nervefibrene rundt hjertet har fått regelmessig trim.

Oppkjøringen til årets sesong har blitt verst tenkelig med tanke på de gode følelsene. Først hadde vi vinteren med det Branns sportssjef kalte spillerlogistikk og vi som er født i en bydel kaller kaos. Når et par brikker som at servitøren Haugen ble og ikke begynte på et høyere europeisk nivå i Start, en fikk de to løfterike Sogndalsigneringene og at krepsefiskeren fra Sotra kom hjem og fortsatte å finne smutthullet ser det hele bedre ut.

Alle maser nå om at Brann må ha inn en som kan bøtte inn mål. Vel, Skålevik er jo en målsnik og Proff Loff spiller som setter baller i nettet om han får tillit til å angripe. Karadas har om man regner scoringer og assist over til spilletid de siste årene en statistikk som burde bringe ham nær Guinness rekordbok. Branns tre fremste midtstoppere har alle vist at de kan krige inn dødballer. Og ser vi på midtbane, backer og kantspillerne i Brann ser en et dusin med spillere som har scoret greit nok fra den posisjonen i deler av karrieren sin.

Nøkkelen ligger jo i den meget dyktige treneren LAN sin lomme. Hans første lov er at han hater å tape. Hans andre lov er at han elsker å vinne.

 

Jeg er ingen fotballekspert på det nivået som de som har det som sin jobb å kommentere eller jobbe med fotball, men jeg tror at nøkkelen til om Brann kommer til å score ligger i hvor trygg de blir i forsvar og defensiv midtbane. Nøkkelen ligger jo i den meget dyktige treneren LAN sin lomme. Hans første lov er at han hater å tape. Hans andre lov er at han elsker å vinne. Først når han og derved laget hans Brann føler seg trygg på at de er tett og ikke taper, slipper de seg for alvor opp fremover. Vi publikummere elsket forgjengeren som gikk for å briljere fra første stund. Med Branns materiale gikk det ad dundas.

Barometeret på hvor Brann er under LAN ser vi på sønnen hans, Branns anker på banen Sivert Heltne Nilsen. Om Brann ikke føler seg konform til å angripe og vinne, snakker han samtlige spillere til seg i en forsvarsklump og spiller med ræven feil vei når vi har ballen. Og vi taper ikke kamper og ender på øvre tredel av tabellen. Med trepoengsystemet blir det ikke gull av å ikke vinne noen kamper og dominere noen.

Dersom slike lag snubler på isen mot dårlige lag sniker det seg som kjent fort inn en lammende depresjon hos stjernespillerne.

 

Derfor trenger vi både for underholdningen og resultatene sin del at laget er trygg nok til at trenerens sønn kan snu seg riktig vei, og sende av gårde noen av sine sjeldne men utsøkte langpasninger på spillere som kommer på løp.

Les også andre innlegg av Trond Tystad:

Dersom denne tryggheten sniker seg inn, vi får sanket bra med poeng før telen går av bakken og får to tredeler med underholdning og bare en tredel med feilvendt gåfotball, så kan LAN overraske igjen.

Åpningen på EXTRA Stadion er jo symbolsk for Brann. Vi har en stall med stort utvalg av spillere til ekstra lave priser. Med hardt arbeid og litt flaks i starten kan LAN få mer ut av sitt Coop-lag enn «Bruttern» får av sitt lag kjøpt inn på gourmet-butikker i inn- og utland. Dersom slike lag snubler på isen mot dårlige lag sniker det seg som kjent fort inn en lammende depresjon hos stjernespillerne. Det er også livsfarlig å ha vunnet serien før et sekund er spilt. Derfor tror jeg at «gullet skal hem» i år. Dere får le dere skakk av min spådom om det går til pises, men om vi vinner vil jeg kreve å bli årets profet på kun det ene spørsmålet om hvor Brann ender på tabellen.