Vær så snill, ikke gjør samme feil som Oslo

Bildet viser skisser for fortetting der Neumann Bygg og Kristiansholm ligger. – Vi må ta vare på byens egenart, skriver innsenderen av dette innlegget. ILLUSTRASJONSFOTO: Bergen Kommune.

Bildet viser skisser for fortetting der Neumann Bygg og Kristiansholm ligger. – Vi må ta vare på byens egenart, skriver innsenderen av dette innlegget. ILLUSTRASJONSFOTO: Bergen Kommune.

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Bergen er i ferd med å miste sin egenart og bli ensformig, grå og trist. Kan vi ikke lære av Oslo sine feil?

DEL

MeningerSist helg gikk jeg tur i Bjørvika i Oslo, der det bygges nytt Deichmanske bibliotek, nytt Munch-museum, og der det ferdigstilles boliger til rundt 10.000 personer og næringsbygg som skal romme 20.000 arbeidsplasser.

Det meste skal være helt ferdigstilt i 2022, derfor er det fullt mulig allerede nå å se hvordan denne svære bydelen, like ved vannkanten av indre Oslofjord, vil bli seende ut om et par år.

Og hva er det å si om det?

Jeg tror jeg oppsummerer med noen få adjektiv: Ensformig, trist, kjedelig, grå og fremmedgjørende.

De firkantede, kubelignende helt like betongblokkene gjør at det er umulig å få et eierforhold til dette bomiljøet. Dette er og blir bomaskiner uten noen form for identitet. Så langt Bjørvika.

Jeg skyndet meg vekk fra den uferdige bydelen og kastet meg på toget hjem til Bergen. Og hva er så nytt i Bergen når jeg kommer hjem? Ikke mindre enn en ny utbyggingsplan, denne gangen for Sandviken.

Utbyggere ser ikke ut til at de tenker trivsel, de tenker utnyttelsesgrad.

Om jeg forstår utbyggerne rett, skal blokkene være det mange kaller for duploklosser av betong, selvsagt lagt til sjøkanten og med såpass høyde at husene bak mister utsikten til sjøen. Er det virkelig dette som skal bli fremtidens Bergen?

En dame østpå skrev til meg på Facebook: «Nå må dere ikke gjøre samme feilen i Bergen som vi har gjort i Oslo» – med klar henvisning til Bjørvika. Kan vi ikke være så inderlig greie og fremsynte at vi denne gangen lærer av de feilene de allerede har gjort i Oslo!?

Vil vi virkelig ha en by som er lik alle andre, eller vil vi ta vare på Bergens egenart? Bergens egenart er blant annet nettopp Sandviken, trehusbebyggelsen med hundreårig historie, trivsel og nærhet – og engasjement! For beboerne i Sandviken engasjerer seg nå mot planer som har en hensikt å fortette mest mulig.

Utbyggere ser ikke ut til at de tenker trivsel, de tenker utnyttelsesgrad. Jeg vil også si at de neppe tenker på husene bak som mister utsikten sin, og de virker å sjelden tenke på å legge til rette for grøntområder, i så fall blir de erstattet av vedlikeholdsfrie betong-flater med et tilfeldig tre her og der. Nærmiljøtanken synes å være borte.

Så derfor alle bergensere – og østlendinger for den saks skyld; La oss slå ring om Sandvikens egenart. Sandvikens rike, mangfoldige og interessante bergenshistorie skal ikke overlates til grådige utbyggere. Ikke denne gangen!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags