Våkn opp, bergensere. Sjøbyen Bergen kan bli murt inne!

Bildet viser skisser for fortetting der Neumann Bygg og Kristiansholm ligger. Høringsfristen er satt til 30. oktober. ILLUSTRASJON: BERGEN KOMMUNE

Bildet viser skisser for fortetting der Neumann Bygg og Kristiansholm ligger. Høringsfristen er satt til 30. oktober. ILLUSTRASJON: BERGEN KOMMUNE

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Dersom byggeplanene blir en realitet vil kanskje den siste sjøtomten i Bergen forsvinne, skriver innleggsforfatterne.

DEL

MeningerBergen kommune er i gang med utbyggingsplaner om sjokkerer Sandviken-beboere. Når det skal bygges i Bergen, varsles nærmeste naboer, mens nærmiljøet og folk flest aner ingenting. Dette har vi beboere i Sandviken forsøkt å gjøre noe med.

Nye illustrasjoner er laget, og delt på Facebook, dør-til-dør-aksjon er gjennomført, og en underskriftskampanje er igangsatt. Arbeidet vårt bærer preg av liten tid og kunnskap. Til tross for dette, har aksjonen gitt oppløftende resultater. Vi ser at bergenserne bryr seg.

Folk fra hele Bergen har kontaktet oss på e-post og Facebook. Mange vil bidra med sin kunnskap. Flere føler seg overkjørt i andre byggeprosjekter.

Hvorfor er det slik?! Vi bergensere pleier å stå sammen – nå må vi finne hverandre igjen.

Det er kompliserte tekster som presenteres i byggesakene, og vi forstår ikke alt. Fagspråk og illustrasjoner kan oppleves å være manipulerende. De gode planene viser seg i praksis å være alt annet enn idyllisk. Ta for eksempel en tur fra Gyldenpris, over lille Pudden, gjennom Møhlenpris med nye blokker, kaier og trapper i betong. Betonglandskapet ser du også fra Bontelabo og ut til Jægers Brygge. Få går turer, og ingen leker der. Selv om du med loven i hånd har retten til å bade, føler du at du går inn på en privat arena. Det er stengsler, og ingen grønne lunger.

Våre nye illustrasjoner er langt fra en herlig himmel. Fra andre vinkler, får vi nemlig frem hva som virkelig er planlagt i Sandviken. Det skremmer oss.

Innlegget fortsetter under bildet.

Sivilarkitekt og beboer i Frydenlund boliglag (de hvite husene), Anne Carlsen, har utarbeidet denne illustrasjonen for å vise bebyggelsens dimensjoner i forhold til bakenforliggende boligområder. Illustrasjon: Anne Carlsen

Sivilarkitekt og beboer i Frydenlund boliglag (de hvite husene), Anne Carlsen, har utarbeidet denne illustrasjonen for å vise bebyggelsens dimensjoner i forhold til bakenforliggende boligområder. Illustrasjon: Anne Carlsen

Vi er ikke uenig i utbygging, men vil stoppe de vanvittige planene som foreligger. Estetikk og opprinnelig bebyggelse må tas hensyn til. Det skjer ikke her. Kommunen tar utgangspunkt i BAS-siloen (Bergen Arkitektskole). Et utgangspunkt som ingen kan begripe. Det blir for høyt og massivt.

Dersom utbyggingen realiseres, slik som planlagt, vil utsikten utover Byfjorden og Askøy forsvinne.

Bak den enorme betongfasaden skal vi få tilgang til sjølinjen. Dette skal liksom sikre at vi går på limpinnen enda en gang. Men vi må ikke la oss lure. Utbyggerne later som de bryr seg, men de vil kun tjene penger. Planene ser ut som rene paradiset med åpne og gode plasser, men i virkeligheten er det kaldt og utrivelig. Vi blir innestengt og Sandvikens grendaliv blir kvelt. Byggene skal fylles med kontorer og dyre leiligheter, forbeholdt pengesterke folk.

Det som bygges må invitere oss inn. Vi må kose oss på tur i dette området som vi gjøre i den gamle trehusbebyggelsen som Sandviken består av. For eksempel har arkitektstudenter ved BAS løsninger, med like god utnyttelsesgrad, som kommunen.

En helhetlig plan må på plass. Dersom utbyggingen realiseres, slik som planlagt, vil utsikten utover Byfjorden og Askøy forsvinne. Mulighetene for å nærme seg sjøen på en naturlig måte lukkes, og områdene er lite egnet for tur og ferdsel.

I Sandviken var Neumann-tomten håpet – håpet om park, skjærgård, småbåthavn, restauranter og et innbydende område for hele Bergens befolkning. Et åpent område der kulturminner kunne vært ivaretatt og nye boliger blitt bygget i en helt annen skala. Men dette passer tydeligvis ikke inn. Det er ikke nødvendig å skape 800 arbeidsplasser og kontorer på en av de fineste tomtene i byen.

Dersom byggeplanene blir en realitet vil kanskje den siste sjøtomten i Bergen forsvinne. Byfjorden er da ikke lenger tilgjengelig for byens befolkning.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags