BA mener: Enda mer selvskading fra politi og kommune

Foreldrene til 13-åringen, her representert ved moren, nekter å godta politiets inndraging av datautstyr. Kommunen har gjort saken til en stadig større skandale, og nå har politiet gjort den enda verre.

Foreldrene til 13-åringen, her representert ved moren, nekter å godta politiets inndraging av datautstyr. Kommunen har gjort saken til en stadig større skandale, og nå har politiet gjort den enda verre. Foto:

Av

13-åringen avslørte en alvorlig IT-svikt i Bergen kommune. Takken var anmeldelse. Kommunen dummet seg ut, politiet gjør saken enda verre.

DEL

MeningerSaken var i utgangspunktet stygg. Gutten varslet, men ble ikke hørt. Han gikk derfor ulovlig inn på systemet for å avsløre «galskapen».

Da gikk det virkelig galt. Både for ham og enda mer for kommunen, som anmeldte ham. Da man selvsagt burde brukt alle krefter på å tette hullene i datasystemet. Politiet tok saken mot gutten på alvor. Da man burde sett på kommunens synder.

Datatilsynet så også alvor i saken, gikk kommunen nærmere etter i sømmene, og fant raskt frem til den virkelige synderen. Bergen kommune fikk et rekordhøyt overtredelsesgebyr på 1,6 millioner for manglende etterlevelse av personvernreglene. Kommunen burde fortsatt konsentrert seg om å tette sine «datahull», men nektet heller å godta «boten».

De fleste oppdager etter hvert at de har «gjort i buksen» når de har gjort det. Det gjorde heldigvis også Bergen kommune etter å ha kjent etter – vel og lenge. Saken var uansett svært pinlig for kommunen, men vi trodde i det minste at den var avsluttet.

Inntil NRK forleden meldte at politiet hadde trukket sin konklusjon: Man henlegger, men gutten får likevel straff. Politiet vil beholde harddisker og minnepenn. Dessuten skriver politiet at gutten har påført kommunen tap av omdømme. Snakk om å snu saken på hodet. Kommunen vil ikke snakke om omdømme, men presiserer at det aldri var gutten, men hendelsen de anmeldte. Kan det være at de prøvde å anmelde seg selv?

Man kan spørre seg om evnen til å forskjell på rett og galt, men det kan være at politiet sliter like mye som kommunen når det kommer til IT og data og slikt. Så la oss prøve å forklare: Hva om en 14-åring, gjerne barn av en håndverker, ser at en rørlegger ikke har gjort jobben skikkelig. Et rør lekker og gir oversvømmelse om det blir satt på vann. Gutten tar med seg røret som bevis og melder fra til rørleggeren. Er det da gutten som skal straffes?

Noen kan nå anklage BA for å ha skadet omdømmet til Bergen kommune og politi, men det må falle på sin egen urimelighet. Det er knapt mulig å skade omdømmet mer enn denne gjengen allerede har gjort selv.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags