BA mener: La vannkrisen på Askøy bli en valgkamp-vekker

Uten tilgang på skikkelig vann og mulighet for å bli kvitt kloakken, stopper det aller meste opp. Det har innbyggerne på Askøy fått erfare den siste uken. FOTO: MARIT HOMMEDAL, NTB SCANPIX

Uten tilgang på skikkelig vann og mulighet for å bli kvitt kloakken, stopper det aller meste opp. Det har innbyggerne på Askøy fått erfare den siste uken. FOTO: MARIT HOMMEDAL, NTB SCANPIX Foto:

Av

Dersom en ikke betaler for offentlige fellesgoder, blir regningen fort høy.

DEL

LederVannkrisen på Askøy ble en nasjonal nyhetssak gjennom pinsehelgen. Tusenvis av innbyggere i søndre deler av kommunen skal ha blitt syke av drikkevannet. Samtidig som Haukeland sykehus har blitt fylt opp av magesyke askøyværinger, har kommunen fått bistand fra Folkehelseinstituttet og Mattilsynet for å finne ut hvordan dette kunne skje.

En ting synes å være klart: Askøy kommune har ikke sørget for å dimensjonere vannsystemet i takt med folkeveksten. Det ble ganske tydelig etter tørken i fjor sommer, som også gikk ut over vannforsyningen. Infrastrukturen som skal bringe rent vann til titusenvis av innbyggere, har sviktet – igjen.

Vann og avløp er et helt sentralt fellesgode. Uten tilgang på skikkelig vann og mulighet for å bli kvitt kloakken, stopper det aller meste opp. Det er blant kommunens aller viktigste oppgaver. Anleggene og infrastrukturen som behøves blir betalt over vann- og avløpsgebyret. Disse pengene betaler også for vedlikehold.

Folkevalgte som anser det som sin fremste oppgave å få ned innbyggernes kostnader, ser det nok svært fristende å redusere disse gebyrene til det minimale. Da utsettes nødvendige investeringer og viktig vedlikehold. Se bare på skoleforfallet i Bergen kommune. Her ble små innsparinger i løpende vedlikehold omsatt til et skoleforfall som kostet milliarder å rette opp i.

I Askøy kommune synes iveren etter å redusere skatte- og avgiftsnivået å ha nådd epidemiske høyder. Den politiske situasjonen på øyen er kaotisk. Et flertall i kommunestyret stemte i fjor for å fjerne eiendomsskatten, med store budsjettkutt som konsekvens. Opposisjonen som tvang gjennom vedtaket har imidlertid stoppet de fleste budsjettkuttene som rådmannen har anbefalt. Resultatet er store underskudd.

Nå styrer kommunen i raskt tempo mot en økonomisk baksmell av dimensjoner. Når ekstraregningen for å gi innbyggerne en sikker vannforsyning – fri for sykdommer – kommer på bordet, blir den høy. Innbyggerne på Askøy får dessverre merke at det har en unødvendig kostnad å holde seg med folkevalgte som ikke tar ansvar.

De fleste er nok enige om at en sikker vannforsyning er hakket viktigere enn bompenger. Likevel er partiet som ønsker å redusere bompengene størst på målingen til høstens kommunevalg i Askøy. Det er heldigvis en stund til kommunevalget. Kanskje innser både innbyggere og politikere at det koster mest å kutte kostnadene til beinet. Aldri så galt det ikke er godt for noe.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags