Både min og din stemme er viktige

Leila Rossow oppfordrer alle til å ikke ta stemmeretten for gitt. – Vi skal stemme sammen med barna! Jeg forteller ofte datteren min at vi er heldige som lever i et demokratisk samfunn. Foto: Eirik Hagesæter

Leila Rossow oppfordrer alle til å ikke ta stemmeretten for gitt. – Vi skal stemme sammen med barna! Jeg forteller ofte datteren min at vi er heldige som lever i et demokratisk samfunn. Foto: Eirik Hagesæter

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Jeg kjenner på stolthet av å bo i et samfunn hvor demokratiet står så sterkt. Derfor er det så viktig at vi alle, også minoriteter, bruker vår rett til å stemme.

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Om sommeren våkner jeg alltid av lyden av måkene. Jeg har nå bodd i over 12 år i Norge og har lært hvor deilig det er å sove med vinduet åpent. Lyden av måkene er fin, men også veldig irriterende. Det er sommer og lyst ute. Jeg vet ikke hva klokken er når jeg våkner, men som oftest betyr det at det er grytidlig.

Jeg står opp og ser meldingen om at det var planleggingsdag i barnehagen i dag. Noe jeg for øvrig hadde helt glemt. Jeg var så forberedt på å sende sønnen min til sine trygge omgivelser mens jeg var på jobb. Nå måtte jeg omstrukturere hele dagen min på kort tid og samtidtig holde humøret oppe...

Heldigvis har jeg en venninne som responderer på telefonen tidlig på en mandag morgen. Hun er i feriemodus og med sin søvnige stemme forteller hun at det går helt fint at jeg leverer sønnen min hos henne slik at jeg kan rekke møtene mine. Jeg bor midt i byen og skynder meg til Bybanen. På Nonneseter viser skiltet at den kommer om to minutter. Flaks! Til tross for at dagen startet som et stressmoment, ender det med en god mandag.

Når arbeidsdagen er over drar meg og venninnen min en tur til Torgallmenningen. Barna løper rundt, er blide og fulle av latter. Vi skravler og ler. Det er så deilig av og til å bare sitte og se på alle de ulike menneskene rundt. En liten pause ved å la blikket «sveipe over alt som skjer» og bare nyte å være tilstede. Lyden av mobiltelefon avbryter øyeblikket. Jeg har fått en melding fra digipost. «Du har mottatt ditt valgkort i din digitale postkasse. Gå til Digipost.no for å åpne valgkortet. Godt valg! Hilsen Valgdirektoratet».

Jeg tenker umiddelbart at dette er fantastisk. Vi må stemme, og det skal vi gjøre sammen med barna! Jeg kjenner på stolthet i å bo i et samfunn der demokrati står sterkt. Vi må stemme for ledere som står for rettferdighet og for en bedre verden. Vi må stemme for ledere som ta klimakrisen på alvor og som tror på et bedre liv for fremtidige generasjoner. Vi må stemme for ledere som tror på et mer inkluderende samfunn og tror på at mangfold er en styrke og ikke en belastning. Vi må stemme for ledere som tror på at kulturlivet i Bergen er nødvendig. Vi må stemme for ledere som ser og lytter til oss. Og vi må stemme for ledere som vil gjøre en forskjell, og som har nulltoleranse for rasisme og diskriminering. Vi må stemme for ledere som bryr seg og virkelig ønsker å gjøre en forskjell for sine folk. Det er ditt ansvar å stemme og det er ditt ansvar å stemme riktig.

Jeg sier ofte til datteren min på ni år, at det er sjefer her som styrer byen vår. Jeg forteller henne også at vi er heldig å leve i et demokratisk samfunn som gir oss mulighet til å være inkludert i den politiske dialogen som styrer samfunnene våre.

Majoritetssamfunn er veldig flink til å bruke stemmen sin, men jeg vet også at det er flere og flere fra andre miljøer i byen vår som nå velger å bruke stemmeretten sin. Jeg har vært veldig bevisst de siste årene i det feltet jeg jobber i, sosial inkludering, i å dele kunnskap min om hvordan systemet fungere på de ulike nivåer. Resultatet er at den ene føler seg tryggere og inkludert i samfunnet, men også i møte med ulike private og offentlige instanser. Så nå utfordrer jeg deg som har bygget deg opp i det norske samfunnet til å påvirke andre med den viktige kunnskap du sitter med for å bli en del av den sosiale ringvirkningen. Du kan gjøre en stor forskjell.

De siste fem årene har jeg møtt mange mennesker fra ulike kontinenter i Bergen, og de har påvirket identiteten min og styrket verdiene mine. Jeg har et stort håp i dag at også politikere lærer av de ubrukte ressursene, som mennesker med innvandrerbakgrunn er. For jeg vet at de fleste som har kommet hit, har kjempet.

Målet deres er tydelig: trygghet,bedre økonomiske vilkår og utdanning, politisk og religiøs frihet og ikke minst, jakt på kjærlighet. Er det ikke det vi alle drømmer om? Og hva vil Norge få da? Trofasthet og engasjement for Norge. Jeg tror på at sammen vi kan forme et bedre samfunn. Et samfunn som er det beste for våre barn. Sammen kan vi få til et bedre og enda sterkere demokrati i Bergen.

Når du velger å stemme er du med å støtte politikere som vil gjøre en forskjell for oss alle. Jeg vet at det viktigste er ikke hvem som kan stemme, men hvem som faktisk stemmer. Jeg vet at noen gjerne har blitt skuffet før, og at det er lett å tenke på at din stemme ikke vil endre valgresultatet. Men det finnes politikere som bruker makten sin riktig, rettferdig og kjempe for en bedre verden.

Når jeg dro hjemover med barna mine kjente jeg på litt uro med tanke på alle som ikke vet hvor viktig deres stemme er. Både min og din stemme er viktig!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken