Boikotten av Nordiske Mediedager bærer preg av posering

Steve Bannon skal delta under Nordiske Mediedager. Flere profiler sier de ikke vil dele plattform med den ytre høyre-profilen. Foto: NTB/Scanpix

Steve Bannon skal delta under Nordiske Mediedager. Flere profiler sier de ikke vil dele plattform med den ytre høyre-profilen. Foto: NTB/Scanpix

Av

Å ikke møte Steve Bannon til debatt vil neppe frata ham en plattform eller gjøre ham mindre synlig. Tvert om vil det gi ham fritt spillerom til å spre ideene sine og ideologien han står for.

DEL

MeningerDet å være liberal og såkalt intellektuell har en annen betydning i dag enn det hadde før i tiden.

Om ikke så altfor lenge arrangeres Nordiske Mediedager (NMD) i Bergen. Dette er Nordens største mediekonferanse. I år har de valgt å invitere Steve Bannon. De har også invitert en rekke andre debattanter, men flere av disse vi ikke delta på NMDs arrangement fordi Bannon er der.

Innlegget ble først publisert på Nettavisen.

Mange av disse samfunnsdebattantene anser seg selv om liberale og utgir seg for å være samfunnsbevisste og handle i tråd med tidsånden. Eller kanskje bedre sagt forsvare oss andre fra tiden vi lever i.

Disse debattantene mener at det å delta i en diskusjon med Bannon vil legitimere ham, og de er svært så kritiske til at NMD i det hele tatt velger å samtale med ham.

Det er en artig tankegang, mener man at det å ikke snakke med Bannon medfører at hans tanker fordufter, blir borte eller ikke vil bekjentgjøres på annet vis? Dersom man antar det, bør man ha med seg at Bannon er betydelig mer kjent enn mange av dem som nekter å delta på arrangementet og være en motvekt til hans meninger og ståsted.

Dermed kan man trygt si at Bannon uansett har tilgang til  plattformer og fora for å fronte sine meninger.

Ved å delta under NMD kunne disse debattantene ta en mer aktiv rolle i å gi ham reell meningsmotstand. Dessverre blir det ikke slik.

Det stopper ikke med at disse «debattantene» nekter å møte ham til debatt, enkelte ønsker også å forhindre andre i å delta. Det gjøres selvfølgelig med myke ord, men det presset som utøves for å redusere andres handlingsrom og deltakelse er like reell. Poseringen blir fullkommen ved at man legger ut tweets og annet hvor man aktivt sier at man har takket nei, og tilbyr støtte og samtale til andre som har muligens tenkt å si ja eller delta.

Samfunnsdebattanter som ikke kan stå på egne bein, disse må vi ha flere av.

Dessverre er mange av dem som nekter å delta på NMDs arrangement de samme menneskene som velvillig setter seg ned med andre ytterliggående krefter og diskuterer for å forstå dem. Enten er ikke Bannon ekstrem nok, ellers så er han ekstrem på en måte som ikke passer disse aktivistenes profil.

Det er i alle fall trist for den frie meningsutvekslingen. Samfunnet blir ikke et bedre sted av å nekte å møte meningsmotstandere til debatt, eller å forsøke å ta fra dem plattformer. Det er meningsbrytning som fører til utvikling, ikke posering og det å være «woke» ved å boikotte et viktig arrangement som fremmer ytringsfrihet.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags