Byrådet svikter sentrum

Innsender Thomas Flesland er ikke fornøyd med svarene fra Anna Elisa Tryti (Ap) og Peder Lofnes Hauge (V) under Spørretimen forrige torsdag. FOTO: Emil Weatherhead Breistein

Innsender Thomas Flesland er ikke fornøyd med svarene fra Anna Elisa Tryti (Ap) og Peder Lofnes Hauge (V) under Spørretimen forrige torsdag. FOTO: Emil Weatherhead Breistein

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Byrådets planer for sentrum er preget av handlingslammelse og ansvarsfraskrivelse.

DEL

MeningerBAs spørretime på Litteraturhuset forrige torsdag spurte hvordan man kan gjøre Bergen sentrum bedre. Først og fremst vil jeg takke BA for det glimrende tiltaket. Jeg har forsøkt å få med meg spørretimene som har vært, og syntes det er gledelig å se at folk møter opp.

Jeg vil også berømme avisen for hvordan møtet er satt opp, og at man legger opp til at timen i sin helhet, gir direkte dialog mellom salen og politikerne. Jeg tror slike tiltak er med på å styrke lokaldemokratiet, og at mange er verdsetter å ha en arena hvor man kan ta opp konkrete saker og bekymringer med de ansvarlige myndigheter.

Til å svare på forrige ukes tema, stilte byråd for byutvikling, Anna Elisa Tryti. Med seg hadde hun Peder Lofnes Hauge, rådgiver for Venstres byråd Erlend Horn. Byråden sparket det hele i gang ved å gi oss en pekepinn på hva hun vil for Bergen sentrum. Kort oppsummert ønsker hun seg flere barnefamilier i sentrum. Mitt inntrykk er at barnefamilier flytter til omegnskommunene, heller enn til sentrum.

Etter å ha hørt på byråden en times tid, sitter jeg igjen med flere spørsmål enn svar.

Fra salen tar flere bedriftseiere til orde for bedre parkeringsmuligheter i gatebildet. De er også bekymret for dyre bompenger og parkeringsavgifter, og frykter at nedgangen i handel skal fortsette. I den anledning oppfordrer byråden til at hele byen må bli flinkere til å bruke sentrum. «Ikke la barna handle på nettet» sier hun. Unnvikende og vage svar, spør du meg. Selve rosinen i pølsen kommer litt senere. For å få folk til å handle i byen, håper nemlig Tryti at regjeringen skal endre reglene for kjøpesentrene. Hun vil at Staten skal pålegge kjøpesentrene å ta betalt for parkering, for å dermed tvinge folk til sentrum. Det er som at man nesten ikke tror det man hører.

Hun hevder også at byrådet følger de retningslinjene som er trykket opp av regjeringen, hvor økningen av persontransport skal skje ved kollektiv transport, sykkel og gange. At Tryti har bestemt at Bergen ikke bare skal ha nullvekst i biltrafikken, men en reduksjon på 20 prosent, dropper hun elegant å nevne.

Videre nevner byråden, flere ganger i løpet av spørretimen, at byrådet ønsker å invitere Bergen sentrum til å gjøre en nærings- og handelsanalyse. Er det ikke vanlig å gjennomføre en risiko- og konsekvensanalyse i forkant?

Peder Lofnes Hauge fra Venstre, lot stort sett Tryti stå for praten gjennom spørretimen. Men da en publikummer uttrykte bekymring for tigging, og fortalte om sitt ubehag rundt dette, tok Hauge til orde. Det er tiggere i Bergen som i alle andre byer av en viss størrelse i Europa, hevder han. «Byrådet er mot lokalt tiggeforbud, sammen med et stort flertall i bystyret – heldigvis.»

Når det gjøres i etterkant, som her, fremstår det mer som handlingslammelse og ansvarsfraskrivelse – helt på grensen til inkompetanse.

Hauge mener vi skal tåle å se nød og fattigdom, og at sosiale problemer løses best ved sosiale virkemidler, ikke ved politimakt. Hvilke virkemidler han viser til, er mer usikkert. Siden problemene med tigging stadig vedvarer, tolker jeg dette som at tigging er noe vi bare må lære oss å leve med. 

Etter å ha hørt på byråden en times tid, sitter jeg igjen med flere spørsmål enn svar. Det er mildt sagt bekymringsfullt at byrådet ikke har bedre svar på hvordan næringslivet i sentrum skal kunne bestå. Konklusjonen er at byrådet ikke bare er bilfiendtlig, men også næringsfiendtlig.

Å kaste hansken over til «næringslivet i sentrum», kan være fint forkant av en prosess hvor man skal drøfte muligheter og planer for fremtiden. Når det gjøres i etterkant, som her, fremstår det mer som handlingslammelse og ansvarsfraskrivelse – helt på grensen til inkompetanse.

Tryti innrømmer nedadgående omsetning for sentrum siden 2015, og beroliger med at dette går igjen, også andre steder i Europa. Min umiddelbare tanke er at det også har noe med tidspunktet hvor dagens byråd tiltrådte.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags