Dale Oen både sa og gjorde noe som aldri vil bli glemt

Alexander Dale Oen tok VM-gull og OL-medalje før han døde brått i april 2012. ARKIVFOTO: EIRIK HAGESÆTER

Alexander Dale Oen tok VM-gull og OL-medalje før han døde brått i april 2012. ARKIVFOTO: EIRIK HAGESÆTER

Av
DEL

MeningerInnlegget er skrevet som en tale fremført under avdukingen av Alexander Dale Oens medaljesamling i Ado Arena.

Det er noen mennesker som gjør større inntrykk. Det er noen prestasjoner som fester seg til minnet. Og det er noen som sier ord som aldri forsvinner. «Jeg svømte med hjertet, ikke hjernen», sa han. Svømmeren, ikke poeten. Da han gjorde det ingen annen nordmenn hadde klart før han. Å ta Norges aller første VM-gull i svømming. Og det kun tre dager etter at terroren hadde rammet Utøya og regjeringskvartalet.

Dette handler ikke om det, men for de av oss som mistet våre nærmeste venner tre dager før, var det gripende, rørende og ekstremt sterk at han viet oss noen tanker etter sitt livs prestasjon. Det sier mye. Veldig mye. Om Alexander.

VM-gullet har for meg skrevet seg inn i historien som det sterkeste øyeblikket jeg har opplevd av norsk idrettshistorie. Men ikke bare husker jeg VM-gullet. Kanskje enda bedre husker jeg hans første OL-medalje. For ikke bare var det hans første OL-medalje. Det var vår aller første.

Jeg klarer knapt å beskrive takknemligheten over at dere, familien, vil ha medaljene hit. Til den fem år gamle storstuen som er oppkalt etter ham. Og som 350.000 mennesker besøker årlig. Toppidrett, det handler ofte om perser, eller å hente seire hem. Til klubben, laget eller nasjonen. Men det handler vel så mye om det å være et forbilde. For barn, for unge, for svømmeentusiaster, for mosjonistene og for andre toppidrettsutøvere. Og var det noen som mestret denne kombinasjonen forbilledlig så var det Alexander. Både i og utenfor svømmehallen var han kjent for å formidle gode holdninger, raushet og empati. Og ikke minst behandlet han konkurrenter og motstandere på en måte vi alle bør lære av.

Jeg håper medaljene blir en daglig påminnelse for de unge svømmerne som er, og som kommer. Om hva de kan oppnå dersom de opparbeider seg nok fokus og vilje. Så skal jeg, til gjengjeld, gjøre min jobb. Som er å sørge for at Bergen utvikler seg som en aktiv og attraktiv by for alle. Der barn og unge skal ha de aller beste forutsetninger for å drive med idrett. Vi skal satse på bredden og ungene.

Fordi vi aldri vil få noe topp uten bredde, og fordi alle barn fortjener en mulighet. Vi skal utvikle talenter. Fordi vi skal dyrke unges motivasjon og nysgjerrighet til å utforske sin egen idrett. Og vi skal legge til rette for toppidretten. Fordi det handler om nasjonal identitet, inspirasjon og engasjement.

Jeg både tror og jeg håper at disse medaljene kan bidra til økt oppslutning rundt idretten. Og alt den bygger på. Frivillighet, demokrati, lojalitet, lagarbeid og likeverd. Det fortjener alle barn, unge, frivillige, trenere og engasjerte foreldre. Men like viktig; det fortjener også Alexander Dale Oens minne.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags