Derfor vil jeg ikke jobbe på sykehjem

– Mitt budskap til dere som maser på oss kommende sykepleiere om å velge eldreomsorgen, er at tjenestene må endres. Foreløpig går utviklingen i sneglefart, og det er politikernes ansvar, skriver sykepleierstudenten.illustrasjonsfoto: NTB / SCANPIX

– Mitt budskap til dere som maser på oss kommende sykepleiere om å velge eldreomsorgen, er at tjenestene må endres. Foreløpig går utviklingen i sneglefart, og det er politikernes ansvar, skriver sykepleierstudenten.illustrasjonsfoto: NTB / SCANPIX

Av

Et sykehjem er ikke en attraktiv arbeidsplass når vi føler at pasientene lever et uverdig liv der, skriver student Tonje Skogland Halvorsen.

DEL

MeningerSykepleien.no publiserte i vinter en artikkel skrevet av Vigdis Reisæter, en sykepleier som sluttet i jobben sin. Hun gjorde det på grunn av innstramminger og de trange budsjettene som hun kunne føle på kroppen. For oss som skal bli fremtidige sykepleiere, er dette sykt skremmende å tenke på!

Hvorfor orker vi å utdanne oss til sykepleiere når vi får så lite lønn i forhold til det store ansvaret vi faktisk har for pasientene våre?

Reisæters innlegg fikk meg til å tenke på da jeg som 15-åring fikk jobb som tilkallingsvikar på et kommunalt sykehjem, for ordens skyld ikke i Bergen. Jeg hadde vært i praksis på dette sykehjemmet da jeg gikk i 1. klasse på videregående på helse- og oppvekstfag. Jeg fikk en ekstravaktstilling og gledet meg til å begynne. Det jeg ikke visste, var at jeg måtte jobbe på avdelinger på sykehjemmet hvor jeg ikke var kjent med pasientene.

Ikke fikk jeg opplæring, og jeg følte rett og slett at jobben jeg gjorde var helt uforsvarlig. Jeg husker jeg gruet meg til å gå til jobb. Når jeg gikk hjem, følte jeg at jeg ikke hadde gitt tilstrekkelig omsorg eller pleie til beboerne.

Den dag i dag mener jeg at jeg ikke hadde nok kunnskap til den jobben jeg fikk. Det var veldig skremmende, særlig fordi sykepleiedekningen var svært lav. De helgene jeg jobbet, kunne jeg se hvordan sykepleierne sprang mellom etasjene på sykehjemmet og slet seg ut.

Nå er jeg sykepleierstudent i Bergen og har kommet halvveis i studiet. Det er mange på studiet mitt som jobber på sykehjem eller i andre tjenester ved siden av studiene. Jeg vil påstå at mange av mine medelever også ser problemene vi har i dag med tanke på de trange budsjettene og dårlig sykepleiedekning.

Dette går ut over pleie, omsorg, viktige observasjoner og tiltak. Jeg tenker med skrekk tilbake på jobben jeg hadde på sykehjemmet, alt jeg ikke så, og alle tiltakene som ikke ble iverksatt på grunn av den lave bemanningen. Det var ikke tid til å gå en femminutters lang tur med en beboer som ikke hadde vært ute i frisk luft på lang tid.

Mange sykepleierstudenter og nyutdannede sykepleiere sier de ikke vil jobbe på sykehjem. Flere prøver å få oss studenter til å se viktigheten av at vi velger å jobbe i kommunehelsetjenesten, innenfor geriatrien, deriblant på sykehjem. All ære til de sykepleiere, helsefagarbeidere og assistenter som jobber innenfor disse tjenestene i dag. Vi trenger dere! Men for min del vil det ikke skje før jeg virkelig ser en positiv omveltning der.

Foreløpig går det i sneglefart. Det er politikernes ansvar. Hovedproblemet er at sykepleiere får for stort ansvar i disse tjenestene. Dette står ikke i forhold til den lønnen vi får. Vi føler at vi ikke strekker til.

Sykehjem blir ikke en attraktiv arbeidsplass når vi føler at pasientene som bor der, lever et uverdig liv. Mitt budskap til dere som maser på oss kommende sykepleiere om å velge eldreomsorgen, er at tjenestene må endres.

De sier at 2020 blir sykepleiernes år, nettopp året mitt kull blir ferdigutdannede sykepleiere. Jeg håper virkelig at vi ikke trenger å bekymre oss for om aldre mennesker blir godt nok tatt vare på, og at de blir møtt med tilstrekkelig kompetanse i kommunehelsetjenesten. De fortjener et bedre helsetilbud.

Innlegget ble først publisert på sykepleien.no.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags