Det er alvorlig å gå på akkord med sikkerheten

Krangelen om hvem som skal ha ansvar for tilsyn i byens idrettshaller fortsetter. Arkivfoto: Sindre Wiik

Krangelen om hvem som skal ha ansvar for tilsyn i byens idrettshaller fortsetter. Arkivfoto: Sindre Wiik

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Jeg synes ikke det er videreutvikling av samarbeid å bli påtvunget kommunale oppgaver, skriver Gunnar W. Ramsdal.

DEL

MeningerDaglig leder Torbjørn Iversen i Idrettsservice (IS) er i en kommentar ikke enig i at kommunen svekker sikkerheten i idrettshallene, slik jeg hevder, ved å erstatte faste mannskaper med voksne fra idrettslagene. For å «sikre en best mulig bruk av fellesskapets midler» må IS ta i bruk en mer «fremtidsrettet driftsmodell» som skal bidra til å «videreutvikle samarbeidet» med idretten.

I 2011 kom hjertestartere på plass i idrettshallene. Vi har bedt om opplæring av våre godkjente tilsynsvakter, men har ennå ikke hørt noe. Mannskapene kurses i bruk av hjertestartere av Røde Kors og har regelmessig oppfriskningskurs. Dette i tillegg til øvelser i brannvern og førstehjelp. Skiftende dugnadsvakter vil aldri ha den samme kompetansen og tryggheten som fast personell. Folk flest har brannforsikring, men knapt noen har hatt bruk for den. Brannfolkene rykker ikke ut hver dag, men er gode å ha når det gjelder. Så også med hjertestartere.

Bønes basket hadde 59 timer helgetilsyn i høst. Det gikk heldigvis greit uten alvorlige tilfeller. Ved helgearrangement har vi faste tilsynsvakter og flere voksne til stede. I samme periode hadde vi ca. 280 timer med trening. Uketilsyn vil for oss bety nesten en femdobling av tilsynet og dermed en kraftig økning i sannsynligheten for at det oppstår situasjoner vi ikke håndterer. Vi ble påtvunget helgetilsyn da vi i 2013 fikk tilbake de faste kveldsvaktene. Nå brukes dette som argument for at vi skal overta tilsynet hele uken. Jeg har gode erfaringer fra samarbeid med de ansatte i hallene. Det er de som er viktige for oss. Jeg synes ikke det er videreutvikling av samarbeid å bli påtvunget kommunale oppgaver.

Nå skal vi overta kommunale oppgaver og betale med dugnad.

Iversen vil gi idrettslagene «større eierskap til anleggene». Jeg har vært idrettsleder i snart 25 år. Mitt klare inntrykk er at idrettslagene er opptatt av å ta vare på anleggene og at dette ikke er argument for en ny driftsmodell. Jeg var til stede på begge møtene i Idrettsrådet og er klar på at knapt noen ønsker dette. Idrettslagene har ikke noe behov for endring, men kanskje noen lag lar seg presse.

  • Det er alvorlig å gå på akkord med sikkerheten 

Ny driftsmodell er et angrep på «gratisprinsippet» om at idretten ikke skal betale for treningstiden. Nå skal vi overta kommunale oppgaver og betale med dugnad. Når kommunen får flere barnehager, bemanner de opp. Når kommunen får flere idrettshaller skal de bemanne ned og overføre kommunale oppgaver til idretten. Kulturorganisasjonene har fra 1.1.18 hatt gratis kulturlokaler. Betyr det at nå skal også de overta ansvaret for tilsynet med kulturlokaler?

Med ny modell vil IS, og våre folkevalgte om de ikke tar affære, sørge for utrygge idrettshaller. Det er alvorlig å gå på akkord med sikkerheten.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags