Det er ren flaks at øynene og lemmene mine er intakte

– Det finnes mye uvettig fyrverkeribruk. En av de uvettige er meg

– Det finnes mye uvettig fyrverkeribruk. En av de uvettige er meg Foto:

Av
DEL

MeningerEn glitrende himmel i fargespill med smell fra alle hjørner, slik ble det nye året innviet. Det er en magisk opplevelse å være med på en kollektiv feiring av det gamle, og en vakker atmosfære for å bringe inn det nye. Fyrverkeri er noe eget, og noe vakkert. Det smeller og er gøy. Det finnes likevel skår i den gleden. Det som er gøy å se, kan også være grunn til å ikke se. En av de første nyhetsartiklene de fleste leser den første morgenen ut i det nye året er relatert til øyeskader. Inngangen til 2019 talte flere skader enn året før, til tross for omfattende vernebrille-oppmodinger. Det er ikke snakk om det helt store antallet skader, tatt i betraktning at hele landet fyrer opp raketter. Det utelukker imidlertid ikke at det finnes mye uvettig fyrverkeribruk som heldigvis ender bra.

En av de uvettige er meg. Som en i 20-årene flest, er jeg glad i action, i hvert fall det som smeller og er litt farefullt. Det har resultert i mange flakssituasjoner. Jeg har vært med på å skyte opp raketter mens vi har holdt dem i hånden. Den ene endte opp med en svartsvidd hånd. Jeg har opplevd at fyrverkeri-batteriet veltet mot meg i vinden, og jeg kunne ikke bevege meg forbi dens bane. Flaks for meg at en snarrådig person fikk rettet den opp, mens jeg lå med hodet ned til bakken for å skåne meg selv for infernoet som nok ventet. Jeg har gått mot et udetonert batteri for å se hva som var galt, og opplevde at det plutselig detonerte. Felles for brorparten av tilfellene, var en kombinasjon av overmot og alkohol.

Det er grusomt å si det, men det er ren og skjær flaks at jeg har øyne og lemmer intakte. Det er jeg neppe alene om. Jeg tror de fleste, særlig unge menn, kjenner til situasjoner som kunne endt så mye verre. Det var heller ikke hyggelig å lese at en 16-åring fikk hånden sprengt av i år. Det er virkelig brutalt. Fyrverkeri har aldersgrense, likevel er det i hovedsak før jeg var 18 år selv at mine mest farefulle episoder med fyrverkeri fant sted. Er det en ting som virkelig er livsfarlig, er det kombinasjonen beruset ungdom med fyrverkeri i hende. Det er litt retrospektivt, men sett i lys av mine erfaringer og et høyere modenhetsnivå nå, tenker jeg at et forbud mot privat oppskytning på steder hvor kommunen sørger for fyrverkeri-show, er på høy tid.

Jeg elsker fortsatt fyrverkeri, men jeg elsker også å kunne se og å være hel fra topp til tå. Konsekvenstenking rager ikke høyest for unge, særlig ikke i kombinasjon med alkohol. At unge under 18 år også får tak i fyrverkeri er bekymringfullt. Det var aldri manko på fyrverkeri i kretsene mine før jeg var gammel nok til å handle dem selv. Ironisk nok har jeg aldri handlet fyrverkeri. Det burde jeg heller ikke fått lov til.

Jeg har nok noe bedre dømmekraft nå enn da, men nyttårsaften for meg er ofte ensbetydende med alkohol, og da skal man helst la være å skyte opp raketter. Dette gjelder nok de fleste andre uvettige «pyroteknikere» som meg selv, og burde man egentlig få lov å handle fyrverkeri da? Mange ender vel likevel opp med å ta seg ned til byen for å bivåne kommunens eget fyrverkeri, før kursen settes mot en bar. Da er det bare å håpe at man ikke har fyrverkerirester igjen til nachspielet.

La kommunen ta hånd om oppskytningen. Det er både beskyttende for det legemlige, og et vel så bra skue. Jeg har heller ingen tro på at skadestatistikkene vil bedre seg, for det er bare flaks at det er så få alvorlige skader. Dessuten er også de fleste norske husdyr for et forbud mot privat oppskytning.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags