Det er uendelig bortkastet å bygge vindparker på land

– Det er til havs vi virkelig kan få byttet ut den forurensende kullkraften med fornybar energi. Foto: NTB/Scanpix

– Det er til havs vi virkelig kan få byttet ut den forurensende kullkraften med fornybar energi. Foto: NTB/Scanpix

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

MeningerSkal vi nå klimamålene i henhold til Parisavtalen må vi bygge vindkraft til havs. Det er der volumene ligger, og det er med havvind at vi virkelig kan få byttet ut store deler av den forurensende kullkraften med fornybar energi. Da er det uendelig bortkastet å bygge anlegg på land som legger beslag på urørt natur. Planene som ligger på bordet representer et enormt inngrep i det norske fjellandskapet.

Det urørte fjellandskapet er ytterst viktig for artsmangfold, allmenn bruk og friluftsliv og et enormt konkurransefortrinn for oss som nasjon. Vår generasjon kan for alltid redusere store deler av den urørte naturen til enorme industriområder.

Derfor er det så viktig at vi i KrF på Vestlandet fikk hele partiet med på en betydelig havvind-satsing på vårt landsmøte. Ambisjonen må minst legges på 3Gw innen 2030, noe som tilsvarer rundt 10 prosent av det Norge forbruker i dag. Dette vil bare være starten.

På den nylig avholdte fornybarkonferansen i Bergen fremholdt forskere på UiB at våre naturgitt forutsetninger er så gode at kun 70x70 km med vindmøller til havs vil tilsvare Norges totale vannkraftproduksjon.

Omstilling fra oljealderen gir overskudd på utstyr, teknologi og en gruppe høykompetente mennesker som raskt kan flyttes til klimavennlig næring. Dette er god og bærekraftig næringsutvikling.

Ifølge en rapport fra Multiconsult kan en utbygging på 1 Gw gi opp til 28 000 arbeidsplasser. En utbygging i den størrelsesordenen vi snakker om her vil gi langt flere.

Satser vi ikke på havvind, mister vi både kompetanse og konkurransefortrinn, og vi vil virkelig slite med å nå klimamålene. I tillegg vil Vestlandet bli sterkt rammet ved omfattende utbygging på land.

En dramatisk reduksjon i urørt natur er svært dårlig klima- og miljøpolitikk. Vi vil satse på havvind. Det er her de store gevinstene er å finne, og det er her potensielle skadevirkninger er klart minst.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags